Statul român plătește în fiecare lună 6.500 de lire chirie pentru directoarea Institutului Cultural Român (ICR) din Londra, actrița Catinca Maria Nistor, care a refuzat apartamentul din clădirea instituției, în care au locuit toți directorii din 2006 și până recent, și a primit buget pentru închirierea unei locuințe de 120 de metri pătrați, potrivit Libertatea.
Catinca Maria Nistor a venit în aprilie la ICR Londra, instituție care își desfășoară activitatea într-un sediu concensionat de către Domeniul Coroanei Britanice. Statul român nu plătește chirie pentru acest sediu, ci doar costurile administrative și utilitățile.
Sursele Libertatea spun că, din 2006, toți directorii de la ICR Londra fuseseră cazați într-un apartament generos de la al doilea etaj al clădirii. Locuința are o bucătărie, două băi dotate corespunzător și alte patru încăperi spațioase.
Catinca Maria Nistor (34 de ani) nu a vrut să locuiască în acest apartament și a făcut cerere la Ministerul Afacerilor Externe pentru o altă locuință, iar MAE i-a aprobat închirierea unui apartament în centrul Londrei. Sursele ziarului susțin că este vorba despre o locuință situată în apropiere de Harrods, un celebru magazin din capitala britanică, iar chiria lunară se ridică la 6.500 de lire sterlin pentru 120 mp – la acești bani se adaugă celelalte cheltuieli.
Potrivit site-urilor de specialitate, 6.500 de lire pe lună e la cota de „cea mai mare chirie în Kensington și Chelsea pentru un apartament de 4 dormitoare sau mai mult”.
Întrebat de Libertatea, MAE spune că apartamentul închiriat pentru Catinca Maria Nistor are „3 camere”, ceea ce ar însemna două dormitoare, în standardul britanic. Potrivit MAE, în sediul ICR Londra „nu există un apartament cu destinația exclusivă de acomodare a directorului”.
„În acest timp, apartamentul în care au stat până acum toți directorii ICR este gol. În opinia mea, acesta este un abuz împotriva intereselor publice al MAE”, a declarat un angajat ICR pentru Libertatea.
„De ce vrea doamna Nistor un apartament separat? Din cauza anturajului în care se mișcă, având nevoie de libertate, pe care nu o are într-o clădire a MAE, care este monitorizată”, a spus angajatul ICR.