Statul Islamic, încă un pericol în ciuda morții lui Baghdadi: Care sunt țările în care jihadiștii sunt încă prezenți și ce viitor mai are gruparea teroristă (FOTO)

Statul Islamic, încă un pericol în ciuda morții lui Baghdadi: Care sunt țările în care jihadiștii sunt încă prezenți și ce viitor mai are gruparea teroristă (FOTO)
Foto: Hepta

Abu Bakr al-Baghdadi, jihadistul irakian care s-a ridicat din obscuritate până la a sedeclara „calif” al tuturor musulmanilor și lider al Statului Islamic, a fost ucis duminică într-o operațiune a forțelor speciale americane în nord-vestul Siriei.

Baghdadi a fost timp îndelungat o țintă pentru americani și pentru forțele de securitate din regiune care fac front comun pentru a elimina Statul Islamic, chiar dacă au recucerit mare parte din teritoriul pe care l-au controlat în trecut.

Statul Islamic sau Califatul, precum Baghdadi l-a declarat în iulie 2014, a controlat un sfert din Siria și Irak și a devenit cunoscut pentru atrocitățile comise asupra minorităților religioase și atacuri comise în 5 continente în numele unui Islam ultra-fanatic care a îngrozit lumea musulmană.

Foto: Hepta

Genocidul împotriva grupului religios Yazidi, una din cele mai vechi religii din Orientul Mijlociu, a ilustrat perfect brutalitatea jihadiștilor. Mii de bărbați au fost uciși chiar pe muntele lor sacru Sinjar din nord-vestul Irakului, în timp ce femeile au fost fie ucise fie luate drept sclave sexuale.

De asemenea, gruparea s-a făcut remarcată la început prin decapitări a ostaticilor pe care i-a luat din numeroase state printre care și Statele Unite, Marea Britanie sau Japonia.

Statele Unite a pus o recompensă de 25 de milioane de dolari pe capul lui Baghdadi, aceeași sumă care a fost și pentru liderul Al Qaeda, Osama bin Laden, sau pentru urmașul său, Ayman al-Zawahri.

Atacuri aeriene ale americanilor au ucis deja majoritatea locotenenților lui Baghdadi, în timp ce alte mii de jihadiștilor au fost fie uciși fie capturați, dar cu toate acestea Statul Islamic rămâne o grupare încă periculoasă capabilă să comită atacuri sângeroase sau să profite de vid de putere pentru a recuceri teritorii.

De atfel, aceștia și-au desemnat deja un nou lider în persoana lui Abdullah Qardash. Cunoscut drept „Profesorul”, acesta ar fi preluat conducerea de zi cu zi a teroriștilor chiar dinainte de moartea lui Baghdadi.

Pentru o înțelegere mai aprofundată a Statului Islamic, facem o scurtă trecere în revistă a influenței pe care jihadiștii o mai au în fiecare țară în parte.

Irak

După ce au fost învinși de forțele armate sprijinite de Statele Unite, Statul Islamic s-a întors la tacticile de gherilă pentru care s-au făcut remarcați. Forțele de securitate irakiene desfășoară în mod obișnuit operațiuni de eliminare ale celulelor rămase, la doi ani de înfrângerea califatului.

Câteva grupări s-au reactivat în regiuni precum Diyala, Salahuddin, Anbar, Kirkuk sau Nineveh, unde desfășoară frecvent atacuri, inclusiv răpiri și bombardamente menite să pună probleme autorităților de la Baghdad.

Deși aceste celule operează în special în zonele rurale, arzând culturile agricole și amenințând fermierii, în februarie, două persoane au fost ucise și alte 24 rănite după ce o bombă a explodat în Mosul, fosta capitală a califatului.

Foto: Hepta

Pentagonul a arătat, în ianuarie, că Statul Islamic se regenerează mai rapid în Irak decât în Siria. Analiștii estimează la 2.000 numărul de combatanți activi care operează acum în Irak.

Siria

După o serie de înfrângeri militare dure, Statul Islamic operează din umbră, organizând bombardamente sinucigașe și ambuscade. A comis atacuri cu bombă în orașe din nordul Siriei în ultimul an, inclusiv asupra forțelor militare americane.

Forțele kurde, care au distrus jihadiștii cu sprijinul americanilor în nordul și estul Siriei, susțin că aceștia au reînceput să se regrupeze în est. De asemenea au avertizat privind riscul de a ține mii de combatanți, prin care numeroși străini, în pușcării.

Avertismentul a venit în contextul în care decizia de luna trecută a lui Donald Trump de a retrage militarii americani din nordul Siriei, decizie ce a condus la o invazie a Turciei care a atacat luptătorii kurzi prezenți la graniță.

Turcia a susținut că a capturat aproximativ 200 de jihadiști care au evadat în timpul ofensivei și i-a transferat în alte pușcării aflate sub controlul forțelor turce sau a rebelilor sirieni aliați.
Luptătorii din Statul Islamic încă dețin teren în zona centrală de deșert a Siriei.

Foto: Hepta

Egipt

Egiptul nu a înregistrat niciun atac major în ultimul an, dar incidente mai mici au avut persistă, iar armata continuă campania împotriva insurgenților islamiști în special în Peninsula Sinai.Armata arată că sute de militanți au fost uciși de când au demarat campania împotriva jihadiștilor din Sinai în februarie 2018.

Un avion comercial rus a fost doborât în 2015 deasupra stațiunii egiptene Sharm el-Sheikh. Atacul revendicat de Statul Islamic a dus la moartea celor 224 de persoane prezente la bord.
Arabia Saudită

Jihadisții din Statul Islamic au desfășurat atacuri armate și cu bombă în Arabia Saudită împotriva forțelor de securitate și a minorității șiite. Această amenințare vine după ce autoritățile au reușit să învingă o insurgență Al Qaeda în urmă cu un deceniu.

Baghdadi a cerut atacuri împotriva Arabiei Saudite când regatul s-a alăturat coaliției conduse de Statele Unite împotriva ISIS. În predicile sale, de asemenea, a folosit termeni derogatorii la adresa liderilor de la Riad.

Kamran Bokhari, director în cadrul Centrului pentru Politici Globali, a afirmat la începutul anului că Statul Islamic există în regat dar forțele de securitate saudite controlează în mare parte situația.

Yemen

Jihadiștii din Statul Islamic au anunțat existența unei grupări afiliate la finalul lui 2014 când țara a descins în război civil între guvern susținut de Arabia Saudită și miliții houthi susținute de Iran.

Cu toate acestea, gruparea a decăzut ca urmare a conflictului cu filiala Al Qaeda din regiune, cele două purtând confruntări violente în special în provincia sudică al-Bayda. Cele două grupări se războiesc și cu miliții houthi pe care le consideră eredice deoarece sunt șiiți.

Statul Islamic a revendicat numeroase asasinate și atacuri cu bombă în sudul Yemenului, dar nu a deținut niciodată teritorii. Experții consideră că Al Qaeda, cu legături tribale mai vechi și mai bine înrădăcinate, reprezintă un pericol mult mai mare.

Nigeria

Gruparea Boko Haram a desfășurat atacuri în nordestul Nigeriei încă din 2009 în căutarea unui califat islamic. A ucis mai bine de 30.000 de persoane și a forțat alte 2 milioane să își părăsească locuințele. Gruparea s-a divizat în 2016, iar una din cele rezulate și-a declarat susținerea pentru Statul Islamic.

Statul Islamic în Africa de Vest și-a axat acțiunile pe atacarea bazelor militare în raiduri ce au avut loc în ultimul an. Măsura exact în care Statul Islamic sprijină această grupare nu este cunoscută, numeroși experți afirmând că este una mai mult simbolică decât în sprijin financiar sau logistic.

Afganistan

Statul Islamic in Khorasan, care și-a luat denumirea după o regiune istorică care acoperă mare parte din teritoriul actual al Afganistanului și părți din Asia Centrală, a apărut la finalul lui 2014 în provincia estică Nangarhar, unde încă păstrează teren.

Conducerea grupării i-a jurat credință lui Baghdadi, dar nu este cunoscut dacă are acțiuni comune cu mișcare principală.

A revendicat atacuri asupra unor ținte civile în capitala Kabul și a luptat împotriva talibanilor afgani pentru controlul asupra mai multor districe rurale. Forțele americane susțin că numărul lor este până în 2000.

Foto: Hepta

Sri Lanka

Statul Islamic a revendicat atacuri din duminica de Paște asupra mai multor biserici și hoteluri în luna aprilie și a publicat un clip video în care cei 8 atacatori jură credință lui Baghdadi.

Oficialii locali au pus responsabilitatea pe două grupări islamiste locale care sunt suspecte de legături cu Statul Islamic.

Indonezia

Indonezia este cea mai mare țară cu o populație majoritar musulmană unde majoritatea practică o formă moderată a Islamului. Dar a fost înregistrată o creștere a ostilității pe care autoritățile o pun pe seama faptului că mii de indonezieni s-au inspirat de la Statul Islamic. De altfel, aproximativ 500 de indonezieni au plecat în Siria pentru a se alătura jihadiștilor.

O instanță a condamnat anul trecut la moarte un cleric care era acuzat că plănuia atacuri teroriste de amploare. Acesta era considerat ideologul unei grupări cu simpatii pentru Statul Islamic.

Atacuri sinucigașe ce au avut loc în mai și au dus la uciderea a peste 30 de persoane au fost puse pe seama acestei grupări.

Filipine

Autoritățile de la Manila se tem că extremiștii care au plecat în Siria și Irak vor reveni și vor găsi o zonă perfectă de acțiune în junglele și sătucele izolate din regiunea Mindanao, unde este o populație majoritar musulmană și unde există o istorie lungă de încălcare a legii, rivalitate între clanuri și mișcări de rebeliune separatistă.

Mai multe grupări armate din sudul Filipinelor au jurat credință Statului Islamic, deși niciuna nu a primit sprijin la nivelul celor din sudul Asiei.

Statul Islamic a revendicat de mai multe ori atacuri cu bombă și confruntări sângeroase cu trupele guvernamentale din Mindanao, dar de multe ori veridicitatea acestora este pusă sub semnul întrebării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`