Statuia reginei Elisabeth a II-a a Marii Britanii a produs hohote de râs și indignare, după ce un critic a spus că seamănă mai mult cu doamna Doubtfire, personajul lui Robin Williams (FOTO în interiorul textului)

Publicat: 12 09. 2024, 11:27
Actualizat: 12 09. 2024, 12:05
Foto: Hepta - DPA Images / Eddie Mulholland

Batjocura și indignarea au început la câteva ore de la dezvelirea statuii de bronz a Reginei Elisabeth a II-a la Antrim Castle Gardens din Irlanda de Nord, vineri. Un critic a spus că artistul a făcut-o pe regretata regină să semene cu doamna Doubtfire. Alții au reproșat forma feței, poziția și încălțăminte. Unii au spus că statuia e jignitoare și ridicolă și au cerut să fie topită.

Cetățenii, revoltați pentru ceea ce consideră o batjocură la adresa reginei

Detractorii au spus că nu seamănă cu regina. „Este de fapt o insultă adusă memoriei maiestății sale, nu seamănă deloc cu ea”, a spus unul.
„Luați-o de aici, e îngrozitoare”, a spus altul, citat de The Guardian.

Consiliul districtual Antrim și Newtownabbey l-a însărcinat pe artistul local Anto Brennan să creeze sculptura și s-a declarat încântat, spunând că a surprins-o pe regină „într-o ipostază demnă, reflectând grația, statornicia și dedicarea ei pe tot parcursul vieții pentru serviciul public”.

A fost plasată lângă o statuie a soțului ei, regretatul prinț Philip. Au fost adăugate și doi câini corgi din bronz. „Acest memorial va reprezenta o amintire de durată a rezistenței și a capacității ei de a uni oamenii de-a lungul generațiilor”, a declarat Neil Kelly, primarul orașului Antrim și Newtownabbey.


Viceprimarul, Paul Dunlop, a spus că statuia reflectă pasiunile monarhului. „Regina Elisabeta a fost poate cea mai fericită când se bucura de viața în aer liber, în special plimbându-se în mediul rural și petrecând timpul cu câinii ei.”

Se vorbește despre statuie ca despre o gafă din bronz

Dar zeci de postări de pe pagina de Facebook a consiliului au arătat că oamenii consideră sculptura o gafă. „Oricine a semnat acest lucru de la consiliu ar trebui să fie pus să plătească ei înșiși pentru stutuie, nu noi”, a spus unul.

„Sunt foarte sigur că minunata noastră regină nu și-ar fi dorit să fie astfel surprinsă în sandale pentru toată veșnicia”, a spus altul.
O persoană a comparat asemănarea cu doamna Doubtfire, dădaca travestită interpretată de Robin Williams în filmul eponim din 1993.

Un altul s-a întrebat dacă consiliul a colaborat cu același sculptor responsabil pentru bustul batjocorit al lui Cristiano Ronaldo dezvăluit pe aeroportul din Madeira în 2017. Alte lucrări care au provocat o asemenea consternare includ statuia „înfricoșătoare” Lucille Ball din New York și statuia lui Michael Jackson ridicată de la clubul de fotbal Fulham. Ambele au fost scoase.

Vera McWilliam, un consilier la Antrim și Newtownabbey, a declarat pentru BBC că criticii au dreptate: „Trebuie să fim sinceri, nu seamănă cu regina sub nicio formă”.

Ca răspuns la atenția generată de statuie, consiliul a recunoscut că arta poate provoca diverse opinii, dar s-a declarat încântat de răspunsul general pozitiv. Acesta a insistat că rețelele de socializare „pot amplifica anumite puncte de vedere negative”.