Decizie suprinzătoare din partea administraţiei americane. Statele Unite iau în considerare să permită Iranului să îşi continue programul nuclear, în anumite condiţii şi având în vedere o serie de restricţii. Până acum, Washingtonul şi aliaţii săi au impus o serie de sancţiuni regimului de la Teheran, din pricina programului său nuclear. Oficialii iranieni susţin că programul este destinat cercetării medicale şi agriculturii, dar Occidentul este de părere că Iranul doreşte să obţină arma nucleară.
Astfel, Statele Unite sunt pregătite să autorizeze Iranul să îşi continue producţia de uraniu îmbogăţit la 5 la sută, însă numai daca Teheranul acceptă măsuri să respecte o serie de măsuri stricte, care să garanteze că programul nu va servi la fabricarea de arme atomice.
În schimb, Washingtonul cere să poată efectua inspecţii fără restricţii ale de îmbogăţire a uraniului nucleare iraniene, iar programul nuclear să fie trecut sub un control strict. Până acum, Iranul a refuzat vizita oficialilor Agenţiei Atomice Internaţionale.
Iniţiativa a stârnit dispute aprinse printre oficialii administraţiei Obama, însă cei mai mulţi sunt de părere că Teheranul nu va accepta vreodată să pună capăt programului nuclear, în ciuda sancţiunilor şi embargoului impuse de Statele Unite şi aliaţii săi.
Aceştia se aşteaptă ca iniţiativa să readucă Iranul la masa negocierilor. Însă o parte dintre guvernanţi se tem că astfel oamenii de ştiinţă iranieni ar putea acumula mai multe cunoştinţe despre tehnologia nucleară, fapt care le va permite să fabrice arme atomice.
Direcţia pare să fie susţinută şi de secretarul de stat Hillary Clinton, care pledează pentru o politică de schimb reciproc. Mai exact, Iranul să furnizeze dovezi ale bunelor sale intenţii, iar Statele Unite vor acţiona în consecinţă.
Negocierile pe marginea programului nuclear iranian au fost reluate după mai bine de un an, la începutul lunii aprilie, la Istanbul. Oficialii din grupul cinci plus unu au încercat să ajungă la un acord cu Teheranul, care asigură că programul său este complet paşnic. Discuţiile vor fi reluate la finele lunii mai.
Până acum, Iranul a produs aproape o sută de kilograme de uraniu îmbogăţit la douăzeci la sută, însă a purificat peste şase tone de uraniu la cinci la sută, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.