Ca parte a unui pachet de asistență oferit de către Statele Unite, Ucraina urmează să primească muniție și arme de calibru mic în valoare de 60 de milioane de dolari, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, conform CNN.
Pachetul a fost aprobat pe 1 septembrie de către președintele Joe Biden, în momentul în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat în mod oficial Casa Albă. Până acum, SUA a mai trimis Ucrainei asistență alcătuită din elemente letale, precum rachetele Javelin, dar și elemente neletale.
Pachetul conceput are rolul de a consolida puterea de autoapărare a Ucrainei în fața acumulării de trupe rusești la granița celor două state. În urma evenimentelor, NATO și SUA au urmărit acțiunile produse de către Federația Rusă și l-au avertizat pe președintele Vladimir Putin că riscă sancțiuni severe în cazul în care Ucraina va fi atacată.
De la începutul conflictului cu Rusia din 2014, când Crimeea a fost anexată de către Rusia, Statele Unite au oferit în total 2,5 miliarde de dolari sub formă de ajutoare. Doar în acest an, SUA a oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de 450 de milioane de dolari.
Chiar și așa, deoarece Ucraina nu este membră NATO nu va primi trupe în cazul unui atac din partea Rusiei. „Ideea ca SUA să recurgă unilateral la forţă pentru a răspunde unei invazii ruse a Ucrainei nu este luată în calcul în prezent”, a declarat Joe Biden, subliniind că are „o obligaţie morală şi legală faţă de aliaţii noştri din NATO, o obligaţie sacră care nu se extinde şi la Ucraina”. Citește mai mult
De altfel, Rusia se declară îngrijorată de extinderea sferei de influență a NATO atât de mult spre partea de est a Europei. „NATO a făcut tentative periculoase de a utiliza teritoriul ucrainean şi a dezvolta potenţialul său militar la frontierele noastre şi de aceea Rusia are un interes serios pentru garanţii juridice fiabile care să excludă o extindere a NATO spre Est”, subliniază Kremlinul într-un comunicat. Citește mai mult