Statele Unite ar putea relua în scurt timp importurile de carne de vită din Europa, la 16 ani de la interzicerea acestora din cauza bolii vacii nebune, a anunțat marți secretarul american pentru agricultură, Tom Vilsack, relatează Agerpres.
Potrivit oficialului american, autoritățile vor inspecta operațiunile privind carnea de vită din Olanda și Irlanda în această lună și luna viitoare pentru a se asigura că nu există probleme privind siguranța alimentară.
„Ne așteptăm și anticipăm ca, dacă nu vor fi probleme cu acele verificări, cele două țări să aibă acces la piețele noastre la scurt timp după”, a afirmat Vilsack la Bruxelles, după o întâlnire cu comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș.
Olanda și Irlanda sunt statele care au ajuns cel mai departe în acest proces pe care SUA l-au instituit pentru a restabili comerțul de carne de vită cu Uniunea Europeană.
„Invităm și celelalte țări europene să facă același lucru pe care l-au făcut Olanda și Irlanda”, a spus Vilsack.
Conform Comisiei Europene, Franța, Germania, Italia și Marea Britanie sunt principalii producători de carne de vită și de vițel din UE.
Blocul comunitar a produs aproximativ 7,9 milioane de tone de carne de vită în 2011, potrivit Executivului UE.
SUA au instituit interzicerea importurilor de carne de vită din UE în 1998 pentru a preveni răspândirea encefalopatiei spongiforme bovine, cunoscută ca boala vacii nebune, care a afectat Marea Britanie în anii ’80 și ’90.
Boala vacii nebune poate duce la oameni la o variantă mortală a bolii Creutzfeld-Jakob, o afecțiune degenerativă a creierului.
UE a criticat SUA pentru această interdicție, considerând-o nejustificată și prea extinsă. Washingtonul a decis în noiembrie să renunțe la interdicție.