SUA a transmis că renunță la testarea de arme noi antisatelit, devenind prima țară care interzice realizarea de teste militare ce au în vedere interceptarea și lovirea sateliților cu o rachetă.
Vicepreședinta SUA, Kamala Harris de la baza militară a Forțelor Spațiale din Vandenberg, a făcut acest anunț la începutul acestei săptămâni, într-un moment în care Washingtonul cooperează extrem de strâns cu Kievul în domeniul informațiilor secrete, potrivit Reuters.
Experții occidentali și-au comunicat îngrijorarea, având în vedere că sateliții de spionaj americani ar putea fi loviți și doborâți de forțele militare rusești.
„Simplu spus, aceste teste sunt periculoase, iar noi nu le vom mai efectua”, a spus Kamala Harris care este în același timp și șefa Consiliului Național Spațial (National Space Council), potrivit BBC.
Renunțarea la testarea armelor antisatelit face parte din strategia administrației Joe Biden de a susține folosirea „responsabilă” a spațiului. Totodată, vicepreședinta SUA a transmis că și celelalte țări care dispun de capacitatea de a ținti sateliți aflați pe orbita terestră ar trebui să acționeze în consecință.
SUA (1985 și 2008) China (2007), India (2019) și Rusia (2021) sunt singurele state care au testat cu succes armele antisatelit. De asemenea, arma folosită de Statele Unite ale Americii în anul 2008 reprezintă o variantă a interceptorului SM-3 folosit inclusiv în scutul antirachetă de la Deveselu din România.
„Distrugerea obiectelor spațiale prin intermediul rachetelor antisatelit este o acțiune nesăbuită și iresponsabilă. Deșeurile spațiale rezultate în urma acestor teste pun în pericol sateliții și alte obiecte spațiale vitale intereselor de securitate, economice și științifice ale tuturor națiunilor și provoacă riscuri suplimentare pentru astronauții aflați pe orbită”, a precizat Kamala Harris într-un comunicat.
Chiar dacă țintele lovite în testele întreprinse de Statele Unite, China, India și Rusia erau fie sateliți scoși din uz, fie fragmente de „gunoi spațial”, acțiunile de acest fel sunt considerate periculoase, pentru că provoacă și mai multe deșeuri spațiale care riscă să afecteze sateliții funcționali de pe orbita terestră.
Statele Unite ale Americii, în noiembrie 2021 și-au exprimat îngrijorarea față de testarea, de către Rusia, a unei arme antisatelit care a creat un câmp periculos de gunoi spațial.
Lovirea de către ruși a unui fost satelit sovietic, scos din uz, a provocat cu acel prilej peste 1.500 de fragmente de deșeuri, motiv pentru care echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale a fost nevoit să își îmbrace rapid costumele spațiale și să intre în navetele spațiale de salvare, pentru că exista pericolului ca stația orbitală să fie lovită de resturile rezultate în urma distrugerii fostului satelit.