Statele Unite ale Americii au intrat în recesiune în februarie 2020, după 128 de luni de creștere

Publicat: 08 06. 2020, 21:47
foto: Hepta.ro

Biroului Național de Cercetări Economice a anunțat că Statele Unite au intrat oficial în recesiune, în luna februarie, după 10 ani și jumătate de expansiune economică, ca urmare a crizeipandemice declanșată de noulcoronavirus de tip SARS-CoV-2, transmite AFP.

Economia Statelor Unite ale Americii a atins apogeul și a intrat în recesiune înfebruarie, încheindu-se cu 128 de luni de expansiune pe fondul unei crize brutale provocată de pandemia de Covid-19.

”Vârful activității economice lunare a avut loc în economia SUA în februarie 2020. Acest vârf marchează sfârșitul expansiunii care a început în iunie 2009 și începutul unei recesiuni. Creșterea a durat 128 de luni”, conform datelor furnazite de Biroul Național de Cercetări Economice.

De obicei, recesiunile sunt definite după câteva luni de activitate economică în scădere, potrivitComitetului de datare a ciclului de afaceri al Biroului Național de Cercetări Economice (NBER), o organizație de cercetare non-profit, nepartizană.

A fost cea mai lungă perioadă de înflorire economică pe care a cunoscut-o economia americană în istoria sa.

Cu toate acestea, ”mărimea fără precedent a declinului ocupării forței de muncă și a producției și a acoperirii sale largi în întreaga economie, garantează desemnarea acestui episod ca recesiune”, a declarat un reprezentant al Biroului Național de Cercetări Economice.

Datele guvernamentale arată că economia Statelor Unites-a contractat cu 4,8 la sută în primul trimestru, chiar dacă majoritatea blocajelor naționale nu au avut loc până în ultimele două săptămâni ale perioadei.

Aceasta a pus capăt celei mai mari expansiuni din SUA din anul 1854, a declarat NBER, iar această încetinire a avut caracteristici diferite față de încetinirile anterioare.

O recesiune este definită de „o scădere semnificativă a activității economice răspândită în întreaga economie, vizibilă în mod normal în producția, ocuparea forței de muncă și alți indicatori”, dar și comitetul ”cântărește adâncimea contracției, durata acesteia și dacă activitatea economică a scăzut în general economia.”

Ocuparea forței de muncă este un factor esențial în luarea deciziei privind declanșarea unei recesiuni, iar comitetul a precizat că datele oficiale privind salariile – care au arătat 22 de milioane de locuri de muncă distruse în martie și aprilie – au atins un „maxim clar” în lunafebruarie.

Comitetul a avertizat că ”o recesiune începe atunci când economia atinge un vârf al activității economice și se încheie atunci când economia ajunge la jgheab. Între jgheab și vârf, economia este într-o expansiune.”

Coronavirusul a evoluat dramatic, arată analiștii JP

JP Morgan, cea mai mare bancă din Statele Unite, şi-a revizuit negativ prognozele de creştere economică pentru acest an, banca estimând că o recesiune adâncă va lovi economiile americană şi europeană până la finalul lunii iulie, transmite Business Insider.

La baza evoluţiei negative ce alovit Statele Unite şi Uniunea Europeanăstă virusul Covid-19, care, potrivit analiştilor JP Morgan, „a evoluat dramatic”la începutul acestui an şi a ajuns să fie declarată pandemie.