Statele Unite ale Americii au anulat în mod oficial statutul comercial al Rusiei

Statele Unite ale Americii au anulat în mod oficial statutul comercial al Rusiei
Statele Unite ale Americii au anulat în mod oficial statutul comercial al Rusiei. Sursă Foto: Hepta - Abaca Press / Yuri Gripas/ABACA

Joi,  Statele Unite ale Americii au anulat printr-un vot al Congresului, în mod oficial statutul comercial al Rusiei şi al Belarusului ca răspuns la războiul provocat de Vladimir Putin, deschizând calea pentru tarife represive împotriva ambelor ţări, potrivit France Presse.

Occidentul elimină Rusia din jocul global al comerțului

În organizarea cu aliaţii săi europeni, preşedintele american Joe Biden a transmis luna trecută această măsură pentru a „izola şi mai mult Rusia pe scena mondială”, dar noua sancţiune trebuia să fie aprobată de Camera Reprezentanţilor şi de Senat.

Măsura s-a bucurat de o puternică susținere transpartinic în ambele camere.

Prin informarea Rusiei de „clauza naţiunii celei mai favorizate”, un principiu de bază al reciprocităţii în comerţul liber, Occidentul ar elimina Rusia din jocul global al comerţului liber şi şi-ar da dreptul de a taxa intens importurile de produse ruseşti.

Referitor la Statele Unite ale Americii, doar alte două ţări sunt în prezent excluse de la acest principiu al legăturii care stă la baza majorităţii relaţiilor comerciale internaţionale, mai exact Cuba şi Coreea de Nord.

SUA cere suspendarea Rusiei

În 2021 SUA au importat bunuri ruseşti în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari, inclusiv ţiţei în valoare de 17,5 miliarde de dolari, pentru care Washingtonul tocmai a impus un embargo total.

Conform proiectul de lege al Congresului, se cere totodată, ca SUA să solicite suspendarea Rusiei din Organizaţia Mondială a Comerţului.

De asemenea, joi congresul a votat o interdicţie asupra importurilor de energie din Rusia, urmând exemplul preşedintelui american, Joe Biden, care a transmis un embargo asupra acestor materiale la începutul lunii martie prin decret.

Toate acestea se adaugă mai multor salve de măsuri occidentale adoptate în ultimele săptămâni, menite să taie treptat legăturile economice şi financiare ale lui Vladimir Putin cu restul lumii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)