Statele UE, obligate să renoveze anual cel puțin 3% din suprafața clădirilor publice

Statele UE, obligate să renoveze anual cel puțin 3% din suprafața clădirilor publice
Sursa foto: Pixabay

Președinția Consiliului Uniunii Europene și negociatorii Parlamentului European au stabilit, joi noaptea, un acord politic provizoriu în vederea reducerii consumului final de energie la nivelul blocului comunitar cu 11,7% până în 2030.

Înțelegere are la bază faptul că statele membre vor beneficia de flexibilități în atingerea obiectivului, informează Consiliul UE într-un comunicat.

Limita pentru consumul final va fi obligatorie pentru statele membre în mod colectiv, în timp ce obiectivul privind consumul de energie primară va fi orientativ.

Astfel, statele membre trebuie să asigure în mod colectiv o reducere a consumului final de energie de cel puțin 11,7% în 2030, în comparație cu previziunile privind consumul de energie pentru 2030 făcute în 2020, fiind o limită superioară a consumului final de energie al UE de 763 de milioane de tone echivalent petrol și de 993 de milioane de tone echivalent petrol pentru consumul primar.

Consumul final de energie reprezintă energia consumată de utilizatorii finali, în timp ce consumul de energie primară include și ceea ce este utilizat pentru producerea și furnizarea de energie.- relatează Calea Europeană.

Planurile naționale de acțiune pentru energie și climă, actualizate în 2023 și 2024

Toate statele membre vor contribui la atingerea obiectivului global al UE prin contribuții și traiectorii naționale orientative, stabilite în planurile lor naționale integrate privind energia și clima (PNIEC);  formula de calcul a contribuțiilor naționale la atingerea obiectivului (definită în anexa I la propunere) va fi orientativă, cu posibilitatea de a se abate de la aceasta cu 2,5%.

Comisia va calcula dacă toate contribuțiile se adaugă la obiectivul de 11,7% și, în caz contrar, va emite corecții pentru contribuțiile naționale care sunt mai mici decât dacă s-ar fi folosit așa-numitul mecanism de umplere a diferențelor; formula se bazează, printre altele, pe intensitatea energetică, pe PIB-ul pe cap de locuitor, pe dezvoltarea surselor regenerabile de energie și pe potențialul de economisire a energiei – menționează sursa citată.

Consiliul și Parlamentul au convenit asupra unei creșteri treptate a obiectivului anual de economii de energie pentru consumul final de energie din 2024 până în 2030

Statele membre vor asigura noi economii anuale de 1,49% din consumul final de energie în medie în această perioadă, ajungând treptat la 1,9% la 31 decembrie 2030.

Acestea ar putea lua în considerare, în calculul pentru atingerea obiectivului, economiile de energie realizate în temeiul directivei actuale și al celei revizuite privind performanța energetică a clădirilor; măsuri care decurg din EU ETS (pentru instalații și pentru clădiri și transporturi) sau măsuri energetice de urgență.

S-a convenit asupra unei obligații specifice pentru sectorul public de a realiza o reducere anuală a consumului de energie de 1,9%, care poate exclude transportul public și forțele armate.

Statele UE, obligate să renoveze anual cel puțin 3% din suprafața clădirilor publice

Acordul politic provizoriu va fi supus mai întâi aprobării Comitetului Reprezentanților Permanenți din cadrul Consiliului și Comisiei ITRE a Parlamentului European, apoi să fie adoptat în mod oficial de către Parlament și ulterior de către Consiliu, înainte de a putea fi publicat în Jurnalul Oficial al UE pentru a intra în vigoare.

Propunerea de revizuire a Directivei privind eficiența energetică face parte cadrul pachetului “Fit for 55”, prezentat la 14 iulie 2021 ce vizează alinierea cadrului legislativ al UE în domeniul climei și al energiei la obiectivul de neutralitate climatică pentru 2050 și la obiectivul de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030 față de nivelurile din 1990.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`