Statele UE ar putea lua în calcul vaccinul rusesc Sputnik V pentru imunizarea mai rapidă a populației împotriva COVID-19. Vaccinul ar putea fi produs și în Germania
Germania a devenit un campion al susținerii vaccinului rusesc Sputnik V, oferind sprijin și posibile locații de producție în speranța de a accelera efortul de imunizare al cetățenilor Uniunii Europene. Vestea neașteptată că vaccinul rusesc este sigur și eficienă marchează o victorie politică rară pentru președintele Vladimir Putin, forțând un echilibru delicat în capitalele europene. Sunt de asemenea aduse în discuție sancțiunile împotriva Moscovei pentru arestarea criticului de la Kremlin, Alexei Navalny.
Sputnik V ar putea fi folosit pentru imuniarea în masă la nivelul UE
Prestigiosul Jurnal medical The Lancet a anunțat marți că Sputnik a fost eficient cu 91,6% împotriva cazurilor simptomatice de Covid-19, sfidând scepticismul internațional, scrie france24.com.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat prompt că „fiecare vaccin este binevenit în Uniunea Europeană” după ce a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).
Ea a spus că a vorbit deja cu Putin luna trecută despre modul în care Germania ar putea sprijini eforturile de vaccinare ale Rusiei, oferind ca ajutor Institutul german Paul Ehrlich.
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a confirmat miercuri că se desfășoară discuții cu Moscova pentru a explora capacitățile de producție pentru vaccinul Sputnik în Germania sau în alte părți din Europa.
Posibilitatea ca un alt vaccin să fie disponibil a fost binevenită în UE, unde furia crește din cauza ritmului lent al livrării vaccinărilor în comparație cu țări precum Statele Unite, Israel și fosta membră a UE, Marea Britanie.
Probleme privind distribuția vaccinurilor occidentale
Până în prezent, au fost aprobate trei vaccinuri în bloc, vaccinul BioNTech / Pfizer, Moderna și AstraZeneca, dar lansarea lor a fost împiedicată de întârzieri de livrare, blocaje ale producției și gafe politice. Critica a fost deosebit de puternică în Germania, care, în ciuda faptului că găzduiește compania BioNTech, , nu are acces preferențial la vaccin.
Merkel a apărat în repetate rânduri decizia Germaniei de a opta pentru o abordare la nivelul UE în ceea ce privește procurarea și lansarea vaccinurilor, afirmând că ritmul „mai lent” al blocului înseamnă că nu sunt tăiate proceduri în materie de siguranță.
Dar, cu multe națiuni europene care se luptă să reducă numărul de infecții și preocupările crescând cu privire la noi variante de virusuri mai infecțioase, liderii sunt sub presiune pentru a accelera impulsul vaccinului.
Liderii europeni s-au aliniat pentru a condamna Moscova în ultimele săptămâni pentru o represiune a poliției împotriva protestelor în masă declanșate de arestarea liderului opoziției Alexei Navalny.
Navalny s-a întors luna trecută la Moscova, după ce a petrecut câteva luni într-un spital din Berlin, recuperându-se după o otrăvire pe care el crede că a fost comandată de Kremlin.
Germania și alți aliați occidentali au confirmat că otravirea s-a realizat prin Novichok – lucru care poate fi desfășurat doar de autoritățile ruse.
Merkel s-a alăturat unui șir de lideri ai UE pentru a cere eliberarea imediată și a condamnat violența împotriva manifestanților pro-Navalny.