Bridget Brink, nominalizata pentru funcția de ambasador al SUA în Ucraina, a declarat marți că Statele Unite „încearcă să colaboreze cu parteneri internaționali pentru a ajuta la găsirea de rute alternative pentru cereale și porumbul din Ucraina”.
„În ceea ce privește mutarea bunurilor din porturi, aceasta este o mare provocare în acest moment, deoarece Rusia blochează porturile din Marea Neagră și Marea Azov”, a spus ea în timpul audierii de confirmare a Comisiei pentru Relații Externe din Senat, potrivit CNN.
„Așa că încercăm să colaborăm cu parteneri internaționali pentru a ajuta la găsirea de rute alternative pentru cereale și porumb din Ucraina, precum și să lucrăm cu alte organizații de ajutor pentru a suplimenta acele țări care au depins de aceste exporturi.”
Brink a numit-o „o provocare enormă”, dar a spus că SUA beneficiază de „succesul administrației lui Biden în a genera o coaliție de oficiali care au păreri asemănătoare și care împreună au condamnat acest război”.
Înaltul Comisar ONU pentru refugiaţi a declarat că situația din Siria se înrăutățește din cauza crizei cerealelor din Ucraina. Filippo Grandi a susținut în cadrul emisiunii Newshour de la World Service că situația umanitară din interiorul țării a devenit „catastrofală”.
Acesta este de părere că nesiguranța alimentară provocată de războiul din Ucraina a avut un „impact teribil asupra Siriei și a vecinilor săi”.
Ocupanții ruși continuă să exporte alimente furate în Ucraina pe teritoriul Federației Ruse și al Crimeei ocupate. O parte semnificativă a cerealelor furate din Ucraina se află pe nave de marfă sub pavilion rusesc care călătoresc în Marea Mediterană.
Acest lucru se precizează în mesajul Direcției Principale de Informații din Ministerul Apărării, potrivit presei din Odesa.