Statele NATO îngrijorate de un posibil atac rusesc. Lacune imense privind apărarea Europei

Statele NATO îngrijorate de un posibil atac rusesc. Lacune imense privind apărarea Europei
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Războiul din Ucraina și alegerile prezidențiale din SUA care se profilează au dominat un summit NATO de la Washington în această lună, dar, departe de scena publică, planificatorii militari ai alianței s-au concentrat pe evaluarea costului enorm al reparării apărării Europei, potrivit unei analize Reuters.

NATO descoperă lacune imense în apărarea Europei

Liderii NATO au convenit anul trecut asupra planurilor pentru cea mai mare revizuire din trei decenii a capacităţilor sale de apărare, pe fondul temerilor tot mai mari de agresiune rusă. În culise, oficialii au trecut de atunci peste cerințele minime de apărare pentru realizarea acestor planuri, care au fost trimise guvernelor naționale în ultimele săptămâni, potrivit unui planificator militar, care a vorbit sub condiția anonimatului.

Cerințele minime detaliază deficiențele armatelor NATO în domenii cheie, oferind o indicație aproximativă privind miliardele de euro care ar trebui investite pentru a remedia problemele, a spus planificatorul militar. NATO își propune să transforme aceste cerințe în obiective obligatorii pentru ca guvernele individuale să asigure apărarea Europei până în toamna anului 2025, când organizează o reuniune regulată a miniștrilor apărării.

Descoperirile arată că NATO se confruntă cu o încercare de a-și atinge obiectivele într-un moment în care unitatea sa ar putea fi testată de constrângerile bugetare dintre membrii europeni de rang înalt și de diferențele cu privire la cât de solicită ar trebui să fie poziția sa față de Rusia.

În mod crucial, alegerile prezidențiale din SUA din acest an au ridicat spectrul că puterea preeminentă a NATO ar putea fi condusă de un om care critică alianța – fostul președinte Donald Trump – care a acuzat partenerii europeni că profită de sprijinul militar al SUA.

La summitul de la Washington din 9-11 iulie, unii factori de decizie europeni au recunoscut public că, indiferent de cine va câștiga alegerile din noiembrie, continentul va trebui să-și majoreze cheltuielile militare.

Un oficial NATO a spus că liderii alianței au convenit la Washington că, în multe cazuri, vor fi necesare cheltuieli de peste 2% din PIB pentru a remedia deficiențe. El a remarcat că 23 de membri îndeplinesc acum cerința minimă de 2% sau o depășesc.

„Indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, Aliații europeni vor trebui să-și crească în continuare capacitățile de apărare, pregătirea forțelor și stocurile de muniție”, a spus oficialul NATO.

NATO se află la cel mai înalt stadiu de alertă de la Războiul Rece, oficialii săi mai pesimiști, inclusiv ministrul german al Apărării Boris Pistorius, avertizând că un atac al Rusiei la granițele sale ar putea avea loc în cinci ani.

În timp ce economia rusă este deja pe picior de război, guvernele europene s-ar putea confrunta cu rezistență dacă cer mai mulți bani pentru cheltuielile de apărare de la contribuabilii care se plâng din cauza costului vieții, pentru a se pregăti pentru un război care pare o perspectivă îndepărtată pentru mulți, spun analiștii .

Prima revizuire serioasă a NATO de la sfârșitul Războiului Rece va transforma alianța înapoi la apărarea Europei împotriva unui posibil atac rusesc, după ani de misiuni mai îndepărtate în Afganistan.

Reuters a raportat anterior că planificatorii NATO cred că va avea nevoie de între 35 și 50 de brigăzi suplimentare pentru a rezista unui atac rus. O brigadă este formată din 3.000 până la 7.000 de soldați, ceea ce ar însemna oriunde între 105.000 și 350.000 de soldați.

Înseamnă, de exemplu, că Germania ar avea nevoie de 3-5 brigăzi suplimentare sau 20.000 până la 30.000 de trupe de luptă suplimentare, a spus sursa, efectiv încă o divizie peste cele trei divizii pe care Berlinul lucrează în acest moment.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`