Statele NATO care fac lobby pentru trimiterea de trupe în Ucraina: „Dacă ne-am gândi doar la răspunsul Rusiei, n-am mai face nimic. La fiecare a doua săptămână auzi că cineva va fi bombardat nuclear”

Statele NATO care fac lobby pentru trimiterea de trupe în Ucraina: „Dacă ne-am gândi doar la răspunsul Rusiei, n-am mai face nimic. La fiecare a doua săptămână auzi că cineva va fi bombardat nuclear”
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Câteva state membre NATO, cea mai importantă fiind Franța, își încurajează aliații să-și trimită proprii soldați în Ucraina. Kaja Kallas, premierul Estoniei, a respins temerea că asta ar antrena întreaga alianță în război: „Nu așa funcționează lucrurile”.

Președintele francez Emmanuel Macron a admis că europenii au fost prea ezitanți în fața Rusiei, „un agresor” care nu mai are „nicio limită”, iar premierul lituanian Ingrida Simonyte a ironizat repetatele amenințări ale rușilor: „La fiecare a doua săptămână auzi că cineva va fi bombardat nuclear”.

Argumentele Estoniei pentru trimiterea de trupe în Ucraina

Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, a declarat pentru Financial Times că NATO nu va fi implicată în războiul cu Rusia dacă statele membre își trimit trupele în Ucraina sau că aceste state vor invoca articolul 5 din Tratatul Alianței dacă militarii lor sunt răniți acolo.

„Nu așa funcționează lucrurile. Nu e automat, așa că aceste temeri nu sunt întemeiate. Dacă îți trimiți oamenii să-i ajute pe ucraineni, ești conștient că Ucraina e în război și-i trimiți în zonă de risc. Așa că îți asumi riscul”, a afirmat Kallas, potrivit Insider.

Aceasta a repetat apoi o declarație mai veche a ministrului polonez de Externe, potrivit căruia unii soldați occidentali se află deja în Ucraina pentru a-i antrena pe militarii ucraineni.

La rândul său, Madis Roll, consilierul pentru securitate națională al președintelui estonian, a declarat recent că guvernul discută „serios” posibilitatea de a desfășura trupe în Ucraina, în roluri non-combat.

Estonia, o țară mică la granița cu Rusia, e unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei tocmai pentru că e într-o poziție vulnerabilă. Mulți specialiști și oameni din apărare susțin că dacă Rusia va câștiga războiul în Ucraina, Estonia va fi printre următoarele ținte ale Moscovei.

Iar ministrul de Externe al Poloniei a declarat, în martie, că prezența forțelor NATO în Ucraina „nu e de neconceput”.

Macron și noua linie dură împotriva Rusiei

La Paris, președintele Emmanuel Macron a marcat o schimbare surprizătoare și radicală în modul de raportare la Rusia. Discuțiile telefonice cu Vladimir Putin, atât de dur criticate, au fost înlocuite cu declarații repetate despre cum Europa ar trebui să ia în considerare trimiterea de trupe în Ucraina.

„Dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu va exista securitate în Europa”, a avertizat Macron.

El a spus de mai multe ori că ar putea lua în considerare trimiterea de trupe occidentale în Ucraina „dacă rușii ar străpunge liniile frontului sau dacă ar exista o cerere ucraineană, ceea ce nu e cazul acum”.

Președintele Franței a admis că „am fost prea ezitanți limitându-ne acțiunile în fața cuiva care nu mai are nicio limită și care e agresorul”.

Premierul lituanian ironizează amenințările repetate ale Rusiei cu arma nucleară

La rândul său, premierul lituanian Ingrida Simonyte a declarat recent pentru Financial Times că are acordul Parlamentului de a trimite trupe în Ucraina pentru instruire, dar Kievul n-a solicitat acest lucru până acum.

Ea a respins temerile privind reacția Rusiei, punctând că „dacă ne-am gândi doar la răspunsul Rusiei, nu am putea trimite nimic. La fiecare a doua săptămână auzi că cineva va fi bombardat nuclear”.

De precizat că alți alianți NATO, inclusiv Statele Unite și Marea Britanie, au anunțat că nu iau în considerare trimiterea de trupe în Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`