Statele membre UE vor cumpăra în comun gaze naturale şi GNL. Țările Uniunii Europene obligate să-și umple cu 90% depozitele de gaze

Publicat: 22 03. 2022, 14:35
Statele membre UE vor cumpăra în comun gaze naturale şi GNL. Țările Uniunii Europene obligate să-și umple cu 90% depozitele de gaze. Sursa foto: pixabay

Liderii din țările Uniunii Europene vor cădea de acord în cadrul unui summit săptămâna aceasta, să achiziționeze în comun gaze naturale, gaze naturale lichefiate și hidrogen, înainte de iarna viitoare, conform unui proiect de declarație a summitului citat de Reuters.

Războiul provocat de Rusia și invazia Ucrainei, principalul furnizor de gaze din Europa, a făcut ca prețul energiei să se ridice până la un nivel record și a pus Uniunea Europeană în misiunea de a reduce utilizarea gazului rusesc în anul 2022. Această mișcare va necesita o schimbare în importurile de la alți furnizori, precum Qatar și Statele Unite.

Țările Uniunii Europene obligate să-și umple 90% depozitele de gaze

În anul 2021, Comisia Europeană a propus țărilor UE să cumpere în comun stocuri strategice de gaze. Bruxelles-ul a anunțat că, va ajuta țările să pornească achizițiile comune de gaze din anul acesta și să așteapte ca săptămâna în curs propunerea normelor în care toate țările să fie obligate să-și umple depozitele cu rezerve de gaze cu 90% înainte de iarnă în fiecare an. În prezent, depozitele din UE se află la 26% din capacitate.

Liderii UE vor lua în considerare noi măsuri pentru a-i proteja pe consumatori de creșterea prețurilor la energie și vor discuta despre modul în care ar putea fi îmbunătățită funcționarea piețelor energetice.

Prețurile la gaz în Europa au crescut deja în lunile premergătoare invaziei, motiv pentru care guvernele au cheltuit miliarde de dolari pe scutiri de taxe și subvenții, pentru a-i proteja pe cetățeni de costuri. Rusia furnizează 40% din gazul UE.

 UE responsabilă pentru politicile energetice naționale

Mai multe tări solicită intervenții pe piețele energetice europene, printre care se numără Spania, Belgia, Portugalia, Italia și Grecia.

„În perspectiva iernii viitoare, statele membre și Comisia vor colabora de urgență … pentru achiziționarea în comun de gaze, GNL și hidrogen”, vor transmite liderii UE în urma summitului care va avea loc pe 24-25 martie, potrivit Reuters.

Sunt state, precum Germania, Țările de Jos și Danemarca, care se opun se opun intervenției pe piață și atenționează asupra riscului de a provoca perturbări pe piețele de energie ce ar putea compromite investițiile în energie verde.