Statele din UE au ajuns la un acord privind planul de reducere a consumului de gaze

Statele din UE au ajuns la un acord privind planul de reducere a consumului de gaze
Foto: hepta - Zuma Press / Nicolas Maeterlinck

Statele membre UE au aprobat, marţi, un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaze, pentru a diminua dependenţa de gazul rusesc.

Statele UE, nou acord pentru a face față șantajului cu gazul rusesc

„Nu a fost o misiune imposibilă! Miniştrii (Energiei din cele 27 de state membre) au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz în pregătirea pentru iarna viitoare”, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE, pe contul său de Twitter.

Planul Bruxellesului prevede ca fiecare ţară UE „să facă tot posibilul” pentru a reduce, în perioada august 2022 – martie 2023, consumul de gaze cu cel puţin 15% în raport cu media din ultimii cinci ani din același interval.

În caz de „risc de gravă penurie”, reducerea cu 15% ar deveni „obligatorie”.

Gazprom a anunțat o nouă scădere drastică a livrărilor de gaz

Anunțul a fost făcut în contextul în care gigantul energetic rus Gazprom a transmis că îşi reduce drastic, de miercuri, la 33 milioane de metri cubi zilnic, livrările de gaze către Europa prin Nord Stream 1.

Gazprom a invocat lucrările de mentenanță necesare la o turbină, argument respins de europeni ca fiind o minciună.

„Nici măcar nu au avut curajul să spună că suntem într-un război comercial cu voi, băieți. În schimb, se spun povești absurde despre aceste turbine, care pur și simplu nu sunt adevărate”, a declarat Robert Habeck, vicecancelar german și ministru al Economiei.

La rândul său, ministrul ceh al Energiei a spus că anunțul Gazprom e o „dovadă în plus” că Europa trebuie „să-şi reducă dependenţa cât mai repede de gazul rusesc”.

Ce spune Rusia despre livrările de gaze

În paralel, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, susținea că Rusia nu vrea să închidă robinetul de gaze către Europa și vorbea despre „responsabilitate”.

„Rusia a fost şi continuă să fie o ţară care garantează în mare parte securitatea energetică a Europei”, a declarat Peskov.

El a insistat apoi că Rusia „nu e interesată” să oprească livrările de gaz către Europa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`