Statele bogate au cumpărat Africa pe bucăți: Investitorii își împart agricultura celui mai sărac continent
Unul dintre efectele crizei prețurilor la alimente din 2007 – 2008 este proliferarea achizițiilor de terenuri agricole în țările în curs de dezvoltare de către alte țări cu economie mai puternică căutând să își asigure producția necesară de cereale. Tinta predilectă a invetitorilor este în continuare Africa, cel mai sărac continent al lumii.
Topul statelor care direct sau prin intermediul companiilor au achiziționat terenuri pe Continentul Negru este dominat de China, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, India și Arabia Sudită.
Țări precum Liberia, Laos, Paraguay, Australia sau Sierra Leone au cea mai mare suprafață de terenuri agricole deținute de companii străine. În mai mult de jumătate din cele 53 de țări africane străinii ajungând să dețină peste 1% din suprafețele arabile.
China deține 3 milioane de hectare de teren agricol în Africa, peste 90% din acestă suprafață aflându-se în Congo. Restul terenului agrocl controlat de chinezi fiind în Camerun și Zimbabwe, potrivit unui raport al Institutului Internațional pentru Cercetare în Domeniul Politicilor Alimentare (IFPRI), citat de zf.ro.
Terenurile statului Congo au atras investitorii din Emiratele Arabe Unite (EAU), Iordan și Coreea de Sud. Topul suprafețelor deținute fiind dominat de Coreea de Sud cu 774.000 de hectare, Emiratele Arabe Unite cu 378.000 de hectare, și Iordan cu 75.000 de hectare.