Starship a companiei SpaceX, cea mai înaltă și mai puternică rachetă construită vreodată, a explodat la câteva minute după lansare, joi, în Golful Mexic, potrivit The New York Times.
Vehiculul – fără echipaj uman la bord – decolase de pe o rampă de lansare din sudul Texasului, dar nu a reușit să ajungă pe orbită, explodând după câteva minute, deasupra Golfului Mexic.
largest rocket ever built…explodes mid flight
a valiant effort from spacexpic.twitter.com/BmaOacrnmS— ian bremmer (@ianbremmer) April 20, 2023
Înainte de lansare, Elon Musk, fondatorul SpaceX, a vrut să reducă așteptările, spunând că ar putea fi necesare mai multe încercări pentru reușita zborului de testare, care urma să atingă viteze îndeajuns de rapide pentru a intra pe orbită.
În ciuda impasului de moment, SpaceX rămâne compania dominantă în materie de zboruri spațiale la nivel global. Rachetele sale Falcon 9 au călătorit deja de 25 de ori în spațiu în 2023.
Din fericire, Starship nu a explodat pe rampa de lansare, ceea ce ar fi presupus reparații și mai ample. Odată ce inginerii vor stabili ce nu a mers conform planului, ei pot încorpora modificările în zborurile de testare ale altor prototipuri de rachetă Starship care sunt în mare parte finalizate și aproape de a fi gata de lansare.
„Felicitări echipei SpaceX pentru o lansare-test entuziasmantă a Starship! Am învățat o grămadă pentru următoarea lansare-test în următoarele luni”, a fost reațica lui Elon Musk.
Congrats @SpaceX team on an exciting test launch of Starship!
Learned a lot for next test launch in a few months. pic.twitter.com/gswdFut1dK
— Elon Musk (@elonmusk) April 20, 2023
Pe de altă parte, episodul ridică semne de întrebare cu privire la cât de curând va putea SpaceX să construiască o rachetă Starship care să fie pregătită pentru aselenizarea astronauților din misiunea Artemis III a NASA, care urmează să se stabilească lângă polul sudic al Lunii. Misiunea respectivă impune o serie de lansări reușite ale Starship într-o perioadă scurtă de timp, inclusiv din perspectiva propulsiei necesare pentru a ajunge pe orbita lunară.