UPDATE:
Chiar dacă starea de sănătate a Marinkăi Tepic s-a înrăutățit după opt zile de greva foamei, lidera cu origini românești a opoziției din Serbia promite că va continua, în pofida sfaturilor medicilor, care i-au cerut să se oprească.
„Probabil îmi vor cere să opresc greva foamei și eu le voi cere să ajute această luptă să continue. Aceasta este lupta pentru libertatea noastră”, a declarat Tepic.
Când a fost întrebată despre copiii ei, Marinika a izbucnit în lacrimi: „Le spun că nu o să vă fie rușine într-o zi. (…) Trebuie să asigurăm o țară mai bună pentru copiii noștri”.
Ea a acuzat autoritățile de includerea unor oameni morți pe listele electorale, importând alegători din Bosnia și Kosovo.
„Căutăm o misiune internațională pentru a efectua o analiză a întregului proces electoral. Ne dorim ca alegerile să fie anulate, iar în 5-6 luni, dar în condiții mai bune, să se țină un nou scrutin”, a mai adăugat ea.
La alegerile parlamentare anticipate, Partidul Progresist a câștigat 46,72% din voturi. Alianța „Serbia împotriva violenței” a fost pe locul doi, cu 23,56 din voturi, iar Partidul Socialist din Serbia pe locul trei, cu 6,56% din voturi, scrie Libertatea.
Știre inițială:
Starea de sănătate a Marinikăi Tepic, lidera cu origini românești a opoziției din Serbia, s-a înrăutățit, după opt zile de greva foamei.
Ea a ales această măsură extremă ca formă de protest față de fraudarea alegerilor din Serbia. Marinika Tepic se află în greva foamei împreună cu alţi şase deputaţi pentru a denunţa fraudele. Partidul său a declarat că sănătatea ei este „în pericol”, dar femeia refuză să renunţe.
Primește perfuzii de două ori pe zi și în ciuda rugăminților medicilor, ea este decisî sî continue greva foamei.
“În Serbia se dă o luptă astăzi, o luptă împotriva furtului de la alegeri, o luptă pentru libertatea noastră. Cerem ca alegerile să fie anulate și ca un nou scrutin să fie organizat în alte condiții. Cerem o revizuire a procesului electoral, pentru că există multe dovezi că alegerile au fost fraudate. Alegerile nu au fost nici corecte, nici democratice, au existat multe mașinațiuni, infracțiuni, cazuri de mită și corupție, au fost aduși alegători din alte zone, aceleași persoane au votat la mai multe secții, au fost voturi în numele persoanelor decedate. Mi-e dor de copiii mei, de familia mea… Asta e… Le spun întruna că într-o bună zi nu le va mai fi rușine”, a spus Marinika Tepic, potrivit Digi24.
Mii de persoane au protestat în Belgrad, cerând anularea alegerilor parlamentare şi locale desfăşurate în urmă cu o săptămână. Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a revendicat victoria partidului său (SNS, dreapta naţionalistă) în aceste alegeri. Numai că observatorii internaţionali au descoperit o serie de nereguli în desfășurarea scrutinului. Între timp, parchetul sârb a anunţat că a cerut poliţiei să strângă probe cu privire la acuzaţiile de fraudă.
Potrivit rezultatelor preliminare publicate de Comisia Electorală, Partidul Progresist Sârb (SNS) al președintelui Vucic s-a plasat pe prima poziţie, cu 46,72% din voturi, urmat de Alianţa ”Serbia Împotriva Violenţei” (23,56%) și Partidul Socialist din Serbia (6,56% din sufragii).