Autorităţile din Serbia şi din Bosnia-Herţegovina, care se confruntă cu cele mai grave indundaţii din ultimii 120 de ani, au instituit stare de alertă, joi, armatele celor două ţări fiind mobilizate pentru a veni în ajutorul miilor de sinistraţi, informează Reuters.
În Serbia, cinci persoaane au murit înecate, iar alte aproximativ 3.000 au fost evacuate.
Cele două ţări au cerut ajutor umanitar din partea comunităţii internaţionale.
„Este cea mai gravă catastrofă naturală care a avut loc vreodată în Serbia”, a declarat premierul sârb, Aleksandar Vucici, în timp ce vizita zonele inundate.
Peste 3.300 de persoane au fost evacuate în vestul şi în sud-vestul ţării, în timp ce alte aproximativ 200 aşteaptă să fie salvate.
Şcolile din Belgrad şi din alte 18 oraşe ale ţării vor rămâne închise până la sfârşitul săptămânii.
Potrivit unor surse oficiale, aproximativ 100.000 de gospodării din Serbia şi aproximativ 50.000 din Bosnia-Herţegovina au rămas fără curent electric.
În Bosnia-Herţegovina, mai multe oraşe din centrul şi din nordul ţării au fost inundate de apele râului Bosna. La Maglaj şi la Doboj (nord), mii de persoane au rămas blocate în propriile locuinţe din cauza apelor.
În cursul serii, în centrul localităţii Maglaj se putea ajunge doar cu bărcile pneumatice. Armata a trimis elicoptere pentru a evacua zeci de persoane aflate în pericol.
Şi alte oraşe, printre care Sarajevo şi Tuzla (nord-est), au fost afectate de inundaţii. Mii de case au fost inundate sau au rămas izolate.
Mai mult, conform autorităților locale, aproximativ 10 case au fost distruse de o alunecare de teren la periferia capitalei Sarajevo.