Parlamentul din Sri Lanka a adoptat o lege care impune pedepse grele, inclusiv cu închisoarea, utilizatorilor reţelelor de socializare ale căror postări sunt considerate de către autorități false sau care ar constitui o ameninţare la adresa securităţii naţionale, transmite Reuters.
Legea face ilegale conturile anonime sau pe cele ce popularizează parodii sau pamflete pe reţelele de socializare. În plus, chiar și utilizatorii care postează din afara Sri Lanka vor putea fi, de asemenea, urmăriţi penal.
Conform noii legi adoptate de parlamentari, chiar și directorii platformelor de social media s-ar putea confrunta cu pedepse cu închisoarea de până la 10 ani dacă nu vor dezvălui informații necesare identificării utilizatorilor acuzaţi că au creat postări false sau care să fie o amenințare la adresa securității naționale.
În timp ce guvernul președintelui Ranil Wickremesinghe afimă că legea este menită să combata criminalitatea cibernetică, abuzul față de copii, furtul de date și fraudă online, principalul partid de opoziţie a susţine că, de fapt, legea urmăreşte să înăbuşe disidenţa în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale din acest an.
În timpul dezbaterilor din Parlament, deputatul de opoziţie M. A. Sumanthiran a numit legea „un text opresiv şi draconic”.
De asemenea. Coaliţia pentru Internet din Asia, care include Apple, Google, Yahoo, Meta şi X, a avertizat înainte de adoptarea proiectului de lege că este o procedură nefuncţională şi ar dăuna creşterii potenţiale şi investiţiilor străine directe în economia digitală din Sri Lanka.
Anul trecut, Biroul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a caracterizat legea ca ”având potențialul de a face ilegală aproape orice formă de expresie legitimă a unei opinii”. De asemenea, Humans Rights Watch spune că legea reprezintă ”un adevărat pericol pentru dreptul la liberă exprimare” din Sri Lanka.
Influența pe care reţelele de socializare au produs-o în politica insulei din Oceanul Indian a fost demonstrată în timpul crizei economice din 2022, când a reprezentat un instrument cheie folosit de protestatari, care au condus la demisia preşedintelui de atunci, Gotabaya Rajapaksa.