Agențiile occidentale de informații se chinuie acum mai mult ca oricând să afle ce e în mintea președintelui rus Vladimir Putin. Misiunea e cu atât mai dificilă cu cât, susțin spionii din Vest, Putin pare prizonierul unei lumi pe care și-a imaginat-o singur.
Mulți analiști cred că Vladimir Putin nu s-a izolat pentru că e bolnav, ci pur și simplu pentru că nu vrea să asculte de părerile nimănui. De altfel, decizia de a invada Ucraina pare să fi fost luată de un grup extrem de restrâns de oameni și așa s-a ajuns ca războiul să fie o surpriză pentru mulți implicați direct în el.
Se pare că spionii occidentali știau mai multe despre acele planuri decât mulți dintre oficialii ruși, notează BBC, dar acum datele colectate de serviciile occidentale nu mai sunt suficiente și spionii vor să afle exact ce e în mintea lui Putin.
„Putin este singurul factor de decizie la Moscova”, a susținut John Sipher, care a condus în trecut operațiunile CIA în Rusia.
„E extrem de greu, într-un sistem atât de bine protejat ca Rusia, să ai o informație bună despre ce se întâmplă în mintea liderului, mai ales când atât de mulți dintre oamenii din jurul lui nu știu ce se petrece”, a afirmat, la rândul său, Sir John Sawers, fost șef al MI6.
Oficialii serviciilor de informații susțin că liderul de la Kremlin e izolat într-o bulă creată de el, în care cu greu pătrund informații ce l-ar putea contrazice.
De altfel, presa internațională a relatat de mai multe ori că Putin a făcut mai multe greșeli strategice atunci când a decis să invadeze Ucraina, toate în baza unor date primite de la serviciile sale. Oamenii din jurul lui ar fi fost temători în a-i spune adevărul și l-au aprobat de fiecare dată.
Săptămâna aceasta, un oficial occidental a spus că Putin ar putea să nu aibă încă idee cât de rău merg lucrurile în Ucraina. Asta provoacă îngrijorări cu privire la modul în care ar putea reacționa când se confruntă cu realitatea.
„E o victimă a propriei propagande, în sensul că ascultă de doar câțiva oameni și blochează orice altceva. Asta îi oferă o viziune ciudată asupra lumii”, a explicat Adrian Furnham, profesor de psihologie.
Practic, la Putin nu au ajuns decât afirmații care-i confirmă convingerile și nimeni nu are curajul să-l contrazică. Și, oricum, oamenii pe care președintele rus îi mai acceptă în jurul lui sunt cei care-i împărtășesc mentalitatea și obsesiile.
Analiștii mai susțin că Vladimir Putin vrea să revanșeze Rusia pentru „umilința” suferită în anii 1990. De asemenea, el e convins că Occidentul vrea să mențină Rusia jos și să-l alunge de la putere.
O persoană care l-a întâlnit pe Putin a vorbit despre obsesia sa de a se uita la înregistrări cu Gaddafi din Libia, ucis după ce a fost alungat de la putere în 2011.
Vladimir Putin „a fost prins într-o combinație explozivă de suferință și ambiție timp de mulți ani”, a declarat William Burns, directorul CIA.
Burns mai crede că Putin devine cu atât mai radical cu cât se izolează mai mult.
În 2014, Angela Merkel, atunci cancelarul Germaniei, i-a spus fostului președinte american Barack Obama că Putin trăiește „în altă lume”. Iar președintele francez Emmanuel Macron a spus recent că Putin e „mai rigid, mai izolat”.
Unii speculează că starea lui Putin s-a schimbat din cauza medicamentelor, dar alții invocă factori psihologici precum sentimentul că nu mai are timp pentru a-și atinge obiectivul de a reda măreția Rusiei.
În acest context se pune problema dacă o atitudine mai fermă față de președintele Rusiei va ajuta sau, dimpotrivă, îi va determina să reacționeze chiar mai agresiv.
O altă dezbatere este dacă Putin a devenit irațional sau doar lasă intenționat această impresie (numită teoria „nebunului”), dacă Putin nu cumva amenință cu armele nucleare doar pentru a-i face pe ucraineni să dea înapoi.
Pentru spioni e extrem de important să afle ce gândește de fapt Vladimir Putin pentru că așa occidentalii pot stabili cât de departe pot merge fără a declanșa o reacție periculoasă din partea lui.
„Imaginea pe care o are Putin despre el nu permite să aibă un eșec sau să arate slăbiciune. El disprețuiește astfel de lucruri. Un Putin încolțit și slăbit e un Putin mai periculos. Uneori e mai bine să lași ursul să fugă din cușcă și să se întoarcă în pădure”, a mai spus Ken Dekleva, fost medic și diplomat al guvernului SUA.