Şeful diplomaţiei britanice revine cu noi acuzaţii: Rusia a dezvoltat şi stocat în secret agentul neurotoxic utilizat în otrăvirea fostului spion rus
Ministrul de Externe al Marii Brianiei, Boris Johnson, a revenit cu noi acuzaţii la adresa Rusiei privind otrăvirea pe teritoriul britanic al fostului spion rus Sergei Skripal.
Acesta a afirmat pentru BBC că Londra dispune de „dovezi că Rusia nu numai că a căutat să dezvolte agenţi neurotoxici pentru asasinate în ultimii zece ani, dar a şi făcut stocuri de această substanţă mortală denumită Noviciok” cu care a fost otrăvit fostul spion rus Serghei Skripal în sud-vestul Angliei.
În plus, şeful diplomaţiei britanice a anunţat o vizită în Regatul Unit al unui grup de experţi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) pentru a efectua teste asupra substanţei utilizate la otrăvirea fostului agent dublu rus.
În acest context, Boris Johnson a promis înăsprirea arsenalului juridic destinat luptei împotriva corupţiei şi a spălării de bani după acest caz, vizaţi fiind ruşii bogaţi care au proprietăţi şi conturi în bănci britanice.
În schimb, oficialul britanic s-a arătat dispus să ofere acces Moscovei la datele anchetei şi care să lucreze alături atât la investigarea cazului otrăvirii fostului spion şi fiicei sale, cât şi privind moartea lui Nikolai Gluşkov, un prieten şi asociat al fostului oligarh rus Boris Berezovski, duşman al lui Vladimir Putin, el însuşi decedat în circumstanţe neelucidate în martie 2013 în locuinţa sa din Marea Britanie.
Citând surse anonime, ziarul britanic „The Telegraph” a scris vineri că agentul neurotoxic a fost plasat în geanta fiicei lui Skripal, Iulia, înainte ca ea să plece de la Moscova spre Londra la 3 martie, în ajunul îmbolnăvirii.
Rusia a negat orice implicare în acest caz. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat sâmbătă pentru canalul de televiziune Rossia 24 că cel mai probabil sursa agentului neurotoxic Noviciok a fost chiar Marea Britanie sau Cehia, Slovacia, Suedia sau Statele Unite.
Este prima utilizare ofensivă a unei astfel de arme pe teritoriul unei ţări occidentale după cel de-al Doilea Război Mondial