Specialiștii avertizează: Numărul celor care fac gripă și COVID în același timp va exploda. Cât de grave sunt cazurile de „flurona” și cum pot fi evitate

Publicat: 11 01. 2022, 10:16
Actualizat: 11 01. 2022, 10:20
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pandeia a scos la iveală un fenomen care, până acum, a trecut relativ neobservat: poți fi infectat cu COVID-19 și gripă în același timp. Datorită internetului, fenomenul are chiar și un nume – „flurona”. Și probabil că se va întâmpla mult mai des în această iarnă, pe măsură ce sezonul gripei începe  și varianta extrem de contagioasă Omicron continuă să crească, scrie healthday.com.

Cât de răspândită este de fapt Florona

Deși ideea de a lupta atât cu gripa, cât și cu COVID-19 ar putea suna terifiantă, aceleași măsuri folosite pentru a preveni răspândirea COVID-19 funcționează și împotriva gripei, inclusiv masca și distanțarea socială. Și, foarte important, există vaccinuri disponibile pentru ambii viruși. Vaccinurile protejează împotriva infecțiilor severe, chiar dacă aveți ghinionul să luați flurona.

Flurona nu este o boală distinctă sau o nouă variantă, a spus dr. Allison Messina, șeful departamentului de boli infecțioase pediatrice la Spitalul pentru copii Johns Hopkins din St. Petersburg, Florida. Termenul potrivit este „co-infecție”, care descrie momentul în care un pacient este diagnosticat cu mai mult de un agent patogen simultan.

Co-infecțiile sunt mai frecvente decât ați putea crede. Puteți prinde doi, trei sau mai mulți viruși simultan, inclusiv COVID-19. „Probabil că toată lumea a avut o co-infecție la un moment dat”, a spus Messina.

Cu mult înainte de recentul val de acoperire cu flurona, medicii se confruntau cu toate tipurile diferite de co-infecții cu COVID-19. Într-un studiu al Jurnalului Asociației Medicale Americane publicat în aprilie 2020, cercetătorii au identificat pacienți cu COVID-19 care au fost co-infectați cu viruși, inclusiv rinovirus și enterovirus (care sunt adesea vinovații din spatele răcelii comune), adenovirus (care poate provoca răceală sau simptome asemănătoare gripei) și virusul respirator sincițial (RSV), care poate provoca boli severe la copiii mici și la adulții mai în vârstă.

Cazuri de flurona au fost, de asemenea, raportate pe tot parcursul pandemiei, chiar și încă din februarie 2020, când un bărbat din Queens, N.Y. a fost testat pozitiv pentru gripă și COVID-19.

Conștientizarea pe scară largă a fenomenului a început să crească săptămâna trecută, după ce Times of Israel a anunțat că o femeie însărcinată a suferit o co-infecție pe care publicația a numit-o flurona. Alte cazuri au fost raportate în diferite părți ale Statelor Unite, inclusiv Houston, Florida și Los Angeles.

Încă un fenomen neobișnuit

Deocamdată, co-infecția cu COVID-19 și gripa este rară și probabil va rămâne așa dacă activitatea gripei continuă să fie suprimată.

În ultimii doi ani, Statele Unite și o mare parte din restul lumii s-au confruntat cu niveluri istorice scăzute ale gripei. Gripa părea să fie ținută la distanță de toate măsurile de precauție legate de COVID utilizate în timpul pandemiei, cum ar fi blocarea, mascarea și distanțarea socială.

„Toate acele lucruri pe care le faci pentru a te preveni de a obține COVID sunt probabil aceleași lucruri pe care le poți face și pentru a preveni gripa”, a spus Messina.

Pe măsură ce măsurile de distanțare socială s-au relaxat în toamna anului 2021, mulți experți s-au temut că sezonul gripei va reveni, având în vedere că vaccinările antigripală au scăzut și populația generală și-a redus imunitatea la virus.

Deși sezonul gripei a fost până acum mai puțin sever decât se temeau mulți, acest lucru s-ar putea schimba rapid și ușor.

„În majoritatea anilor, vedem de obicei un vârf de gripă oriunde între noiembrie, decembrie și în ianuarie și februarie, așa că nu cred că putem spune încă cât de rău va fi sezonul gripei”, a spus Messina. — Încă s-ar putea înrăutăți.

Flurona va deveni probabil o apariție mai frecventă dacă se va întâmpla, a spus dr. Soniya Gandhi, specialist în boli infecțioase și director medical asociat la Cedars-Sinai din Los Angeles.

„Dacă începem să vedem mult mai multă gripă în comunitate, este posibil să începem să vedem co-infecții dacă COVID este încă foarte răspândit”, a spus Gandhi.

Dar unele cazuri de flurona pot trece sub radar. Ca virusuri respiratorii, COVID-19 și gripa tind să provoace simptome similare. Ar fi dificil să știți că aveți o co-infecție fără a fi testat pentru ambele, iar un furnizor de servicii medicale efectuează de obicei teste de gripă. Pacienții cu o infecție ușoară cu COVID-19 care nu sunt internați într-un spital ar putea să nu afle niciodată dacă au avut un caz de fluronă.