Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a identificat trei noi simptome ale infectării cu coronavirus: nasul care curge sau e congestionat, greața și diareea. Acestea pot apărea între două și 14 zile de la infectare. Prima listă oficială de simptome ale COVID-19 includea tusea, febra sau frisoanele, oboseala, durerile musculare, dificultățile de respirație, durerea de cap, pierderea mirosului sau gustului și durerea în gât. Numărul îmbolnărilor la nivel mondial a depășit oficial pragul de 10 milioane. Peste 500.000 de persoane din întreaga lume au murit din cauza COVID-19.Experți guvernamentali din SUA cred, însă, că numărul americanilor care au contractat virusul depășește 20 de milioane.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a adăugat pe lista sa de simptome ale coronavirusului nasul care curge sau e congestionat, greața și diareea. Lista precedentă întocmită de CDC cuprindea: tusea, febra sau frisoane, oboseala, durerile musculare, dificultăți de respirație, durere de cap, pierderea mirosului sau gustului și durerea în gât.
Simptomele se pot manifesta ușor sau sever, chiar și la două zile după infectare.
Depistarea infecției cu SARS-CoV-2 este cu atât mai dificilă cu cât acestea pot fi simptome și a altor boli. Cele trei noi simptome, de exemplu, mai pot indica o alergie la anumite medicații, o răceală sau diverse tipuri de infecții.
În plus, lista se tot actualizează pentru că apar noi persoane depistate pozitiv care nu manifestă vreunul din simptomele deja identificate. Cu cât medicii află mai multe despre această boală, cu atât lista devine mai mare. Mai mult, unii oameni sunt infectați și pot transmite virusul și altora, dar nu manifestă niciun simptom. Tocmai de aceea, specialișii insistă cu testarea a cât mai multor persoane.
„Oamenii mai în vârstă și cei care au deja probleme medicale severe, precum cele legate de inimă sau plămâni ori diabet, prezintă risc mai mare de a dezvolta complicații în urma infectării”, a transmis CDC, potrivit Times Now News.
Tom Frieden, fost președinte al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, a declarat că numărul tot mai mare de cazuri întregistrat în mai multe state americane nu indică simplul fapt că se fac mai multe teste, ci că virusul se răspândește tot mai agresiv în comunitate. Prin urmare, americanii trebuie să rămână vigilenți și să combată epidemia. Situația este tot mai gravă și în America Centrală și de Sud, dar și în India.
„Virusul n-o să dispară pur și simplu. Noi trebuie să-l oprim. Dacă deschizi economia când numărul cazurilor încă e în creștere, așa cum au făcut multe state americane, e ca și cum te-ai lăsa prins singur în cârlig. Vei fi lovit din plin. Exact asta se întâmplă”, a declarat Tom Frieden, citat de Fox News.
Experții guvernamentali cred că numărul americanilor care au contractat virusul depășește 20 de milioane, adică de zece ori mai mult decât indică cifrele oficiale. Asta înseamnă că multe persoane au avut sau au COVID-19, dar nu știu pentru că nu au prezentat simptome.
Estimarea aparține tot Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și se bazează pe testele serologice efectuate pentru a determina prezența anticorpilor, care indică dacă un individ a avut sau nu virusul în corp.
Informațiile apar în contextul în care oficialii au remarcat tot mai multe cazuri de infectare în rândul persoanelor tinere, care nu prezintă simptome, deci nu-și pun problema că ar putea avea SARS-CoV-2.
Oficialii susțin că tinerii care nu au simptome, dar intră des în contat cu persoanele vulnerabile, ar trebui să se testeze des pentru a fi siguri că nu au virusul și nu-l transmit mai departe.
„Am auzit din Forida și Texas că aproape jumătate din cazurile noi sunt la persoane sub 35 de ani și multe dintre ele sunt asimtomatice”, a declarat un oficial, citat de Reuters.