Spaniolii sunt rugați să stea acasă, se anunță furtuni în nordul țării. Indignare în mai multe orașe, după bilanțul în creștere de peste 158 de morți: „Nu ar fi murit dacă ar fi fost avertizați la timp”

Publicat: 01 11. 2024, 07:44
Actualizat: 01 11. 2024, 08:20
Sursă foto: Hepta/ Alex Juarez / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Numărul morților din cauza inundațiilor devastatoare din estul Spaniei a crescut la 158, au declarat autoritățile regionale și serviciile de urgență, în timp ce țara a început trei zile de doliu și premierul, Pedro Sánchez, a îndemnat oamenii să rămână acasă.

Cel mai mortal episod de inundații din istoria modernă a Spaniei

Având în vedere prognozele de vreme rea care au determinat alerte de furtună mai în nord, Sánchez i-a îndemnat joi pe locuitori „vă rog, să urmați apelurile serviciilor de urgență… În acest moment, cel mai important lucru este să salvăm cât mai multe vieți posibil”.

Oficialii din regiunea de est Valencia afectată au declarat că acolo au fost recuperate 155 de cadavre, trei decese raportate și din regiunile Castilla-La Mancha și Andaluzia.

Bilanțul face din dezastru cel mai mortal episod de inundații din istoria modernă a Spaniei, potrivit The Guardian.

Autoritățile nu au dezvăluit câte persoane sunt încă nedescoperite, dar ministrul apărării, Margarita Robles, a declarat anterior că numărul morților este de așteptat să crească și mai mult, având în vedere că unele zone rămân inaccesibile salvatorilor.

Steagurile au coborât în berne pe clădirile guvernamentale și a fost păstrat un minut de reculegere la nivel național, după ce inundațiile au lovit infrastructura din Valencia, măturand poduri, drumuri și căi ferate și scufundând terenurile agricole.

Supraviețuitorii au povestit despre ziduri de apă care au transformat străzile înguste în capcane mortale și au dat naștere unor torenți care s-au revărsat în parterele și în garajele caselor și blocurilor de apartamente.

Un bărbat spune că a primit alerta abia după ce era deja blocat în mașină cu apa până la umeri

Oameni supărați din mai multe orașe au spus că alertele de telefonie mobilă nu au fost trimise până marți la ora 20:00, când inundații grave au început deja în unele zone – și la câteva ore după ce serviciul meteorologic național, Aemet, a emis o alertă roșie pentru ploi excepțional de abundente.

Laura Villaescusa, care locuiește în suburbia Valencia La Torre, a declarat pentru Reuters: „Acei oameni nu ar fi murit dacă ar fi fost avertizați la timp”.

Un bărbat a declarat pentru Eldiario.es că alerta a venit după ce era deja blocat în mașina sa, cu apa ajungându-i până la piept. „Imediat după ora 20, după o oră de stat cu apă până la gât și înghițit noroi, a sosit și alerta”, a spus el.

Ministerul de Interne a spus că responsabilitatea pentru măsurile de protecție civilă revine autorităților regionale.
Președintele regional conservator din Valencia, Carlos Mazón, a apărat gestionarea crizei de către administrația sa, spunând că oficialii din regiune au „urmat protocolul standard”.

Agenția națională de vreme a Spaniei a alertat duminică oficialii și publicul prin intermediul site-ului său și al rețelelor de socializare, cu două zile înainte de tragedie, spunând că există o șansă de 70% de ploaie torenţială.

Agenția a emis apoi o alertă de cod roșu, cel mai înalt nivel de avertizare, marți dimineața.

Numărul celor morți va mai crește, multe zone sunt în continuare inaccesibile autorităților

Lucrătorii serviciilor de urgență și peste 1.200 de militari au răscolit joi nămolul gros în orașele și satele acoperite pentru a găsi supraviețuitori și a curăța drumurile, în timp ce salvatorii au folosit elicoptere pentru a duce supraviețuitorii din zonele care erau încă inundate în locuri mai sigure.

„Prioritatea noastră este să găsim victimele și pe cei dispăruți, astfel încât să putem ajuta să punem capăt suferinței familiilor lor”, a spus Sánchez după ce a vizitat un centru de coordonare a salvării și s-a întâlnit cu oficialii regionali și serviciile de urgență din Valencia.
„Acest front de furtună este încă aici”, a adăugat Sánchez.

„Stai acasă și ține cont de recomandarea oficială și vei ajuta la salvarea de vieți.”
Meteorologii au spus că, marți, în unele părți din Valencia a ploaut cât sr fi plouat într-un an în opt ore. Imaginile de la televizor au arătat excavatoare și tractoare echipate cu pompe de apă, curățând resturile de pe străzile pline de mașini și dube abandonate.

Ploaia intensă a fost atribuită fenomenului gota fria sau „picătură rece”, care apare atunci când aerul rece se deplasează peste apele calde ale Mediteranei, creând instabilitate atmosferică care face ca aerul cald și saturat să se ridice rapid, ducând la ploi abundente și furtuni cu descărcări electrice.