Guvernul de la Madrid va depunde un nou efort pentru a-i încuraja pe oamenisă iasă la pensie mai târziu, după ce autoritățile au ajuns la concluzia că o reformă anterioară a sistemului de pensii a avut un impact limitat până acum, notează Reuters.
Spania se numără printre țările care au cele mai mari speranţe de viaţăşi cele mai scăzute rate de fertilitate. Bugetul asigurărilor sociale, care a înregistrat anul acesta pierderi de 30 de miliarde de euro, ar urma să fie anul viitor cel mai mare contributor la deficitul public general.
În prezet, Spania se află în mijlocul consecințelor unei reforme profunde a sistemului public de pensii lansată în urmă cu nouă ani. În momentul de față, în Spania vârsta legală de pensionare este de 65 de ani și zece luni, dar Guvernul intenționează să o majorezela 67 de ani. Acest lucru se va face treptat, pânăîn anul2027.
În urma unor analize, autoritățile spaniole auajuns la concluzia că măsurile aplicate au avut un impact limitat şi că din ce în ce mai mulţi oameni profită de situația actualăpentru a ieşi mai repede la pensie. De exemplu, anul trecut aproape 16% din pensionările voluntare au fost anticipate, comparativ cu 8% în 2011.
Întrucât a obținut sprijinul Parlamentului pentru noi reforme, Guvernul spaniol intenționează să modifice balanța dintre penalități și stimulente pentru a-i convinge pe spanioli să își amâne ieșirea la pensie cu o abordare mai pozitivă.
În acest sens, parlamentarii au înaintat un proiect care se așteaptă să fie aprobat de cabinet, ca apoi să se întoarcă în Parlament pentru un vot final.
În momentul de față,pensia în Spania este plafonată la 2.683 de euro, iar penalizarea actuală pentru cei care ies la pensie anticipat este aproape insesizabilă pentru aceia care au salarii mari.
Cu toate că cei care aleg să se pensioneze mai târziu beneficiază deun supliment de doar 3,2% din salariul mediu, spaniolii nu sunt mulțumiți de acest lucru, mai ales că în alte țări bonusurile sunt mult mai mari. De exemplu,în Marea Britanie se oferă 10% din salariul mediu, în timp ceîn Germania oamenii peimresc 6% din veniturile realizate.
Pe lângă modificarea regulilor cu privire la cei care beneficiază de bonus, Guvernul de la Madrid vrea să demareze și o campanie de conștientizare pentru a le aduce la cunoștință spaniolilor că acest bonus există cu adevărat.
”Zeci de mii de muncitori se pensionează cu doar câteva luni înainte să ajungă la 67 de ani, pierzând bonusul adițional de 2%. Înțelegem că acest comportament irațional se datorează unei lipse de informări și vrem să schimbăm acest lucru”, a declarat un oficial din conducerea Ministerului Securității Sociale.