Ministrul Sănătății din Spania, Monica Garcia, a declarat că obligativitate, care va intra în vigoare pe 10 ianuarie, este necesară pentru a proteja medicii și restul personalului din spitale.
„Vorbim despre punerea unei măști când intri într-un centru de sănătate și despre scoaterea ei atunci când pleci”, a declarat Garcia pentru radioul Cadena Ser din Spania. „Nu cred că este vreo dramă. Este o măsură simplă și de bază”, a adăugat ea.
Inițiativa vine după ce șase zone, inclusiv Valencia, Catalonia, Murcia și Insulele Canare, au introdus mandate regionale de purtare a măștilor.
Guvernul central al Spaniei a propus luni extinderea acestei cerințe la nivel național, dar a fost întâmpinat cu refuz din partea altor regiuni – care au susținut că utilizarea măștii ar trebui recomandată, dar nu obligatorie.
Ministerul Monicăi Garcia a decis să impună măsura după ce nu a ajuns la un acord cu autoritățile regionale de sănătate.
Chiar dacă administrațiile regionale sunt responsabile de asistența medicală în Spania, guvernul central poate interveni dacă consideră că este necesar.
Spania a declarat încheierea oficială a crizei de sănătate cauzată de pandemia de COVID-19 în iulie anul trecut, spunând că oamenii nu mai trebuie să poarte măști în centrele de sănătate și îngrijire și în farmacii. A fost una dintre ultimele țări din Europa care a făcut acest lucru.
Cu toate acestea, a înregistrat o creștere a cazurilor de COVID, gripă și alte boli respiratorii în perioada de Crăciun și Anul Nou, în ceea ce este etichetat drept „tridemie”.
Potrivit datelor publicate de Institutul de Sănătate Carlos III susținut de stat, în ultima săptămână a anului 2023, cazurile de gripă au crescut cu 75% în Spania, cu 4.383 de cazuri la fiecare 100.000 de persoane.
Cazurile de COVID-19 s-au stabilizat recent, cu doar 10% dintre teste pozitive la sfârșitul anului 2023, potrivit institutului. Cu toate acestea, virusul provoacă încă un număr în creștere de internări în spital, în special în rândul persoanelor în vârstă.