Spania va întrerupe alimentarea cu apă în apartamentele închiriate de turiști. În ce oraș se aplică această măsură

Spania va întrerupe alimentarea cu apă în apartamentele închiriate de turiști. În ce oraș se aplică această măsură
Sursa foto: Flickr.com

Peste 5.000 de apartamente turistice ilegale din Sevilla, Spania, care nu respectă regulamentele, nu vor mai fi alimentate cu apă.

Întreruperea apei este o măsură pentru stoparea închirierii ilegale

Prin această măsură, Consiliul municipal din Sevilla vrea să oprească închirierea ilegală a apartamentelor de către turiști și intenționează să închidă aproximativ 5.000 de astfel de locuințe, potrivit Știrile ProTv. 

Opoziția susține că măsura este doar o cascadorie publicitară, iar cei din Consiliul Local, care este condus de un guvern minoritar al Partidului Popular conservator (PP), au refuzat un plan de oprire a eliberării de noi licențe care permit locuințelor să fie folosite în scop turistic.

Administrația locală își propune să inspecteze doar 10 apartamente turistice pe săptămână, iar dacă acest ritm va dura aproape un deceniu pentru a verifica toate cele 5.000 de case.

„Aceste 5.000 de locuințe ilegale includ cele înscrise în registrul municipal și care nu respectă obligația de a fi la parter sau etaj, sau anumite condiții de proiectare, și locuințe care nu sunt înregistrate, dar funcționează în piață. Facem referințe încrucișate la date cu platformele, iar analiza va determina stresul turistic al fiecărui cartier”, au declarat pentru El Pais reprezentanți ai Departamentului de Urbanism din Sevilla.

Sevilla deține recordul pentru cele mai multe închirieri turistice din Europa

Sevilla este capitala regiunii spaniole Andaluzia, care deține cel mai mare număr de închirieri turistice din toată Europa: 117.000 de case și 620.000 de camere. Locuitorii s-au declarat nemulțumiți de turismul în masă, care a crescut destul de mult în acest an în urma recordului de vizitatori.

Primarul din Sevilla, José Luis Sanz, a lăudat luni planul: „Vom acționa cu toleranță zero față de apartamentele turistice care funcționează ielgal. Mai mult control și mai multă fermitate în sancțiuni pentru a pune capăt acestui fenomen din Sevilla, după ani în care s-a privit în altă parte”.

Prioritatea principală a Consiliului Local este abordarea problemei din Sevilla și cartierul Triana, care sunt două centre turistice foarte afectate de închirierile ilegale.

Planul autorităților nu poate rezolva cauzele fundamentale ale problemei

Inițiativa Cetățenilor din Sevilla, o platformă care luptă împotriva turismului de masă în capitala Andaluzei, susține că planul autorităților nu abordează cauzele fundamentale ale problemei.

„Cu 10 licențe verificate pe săptămână, câți ani vor dura pentru eradicarea locuințelor ilegale? Miezul problemei nu mai sunt apartamentele ilegale sau legale: întregul oraș și opoziția politică cer un moratoriu pentru eliberarea unei licențe unice. Și până când Consiliul Local nu ia această măsură, totul este doar o cortină de fum pentru a acoperi problema”, a declarat David López, purtătorul de cuvânt al inițiativei, pentru El Pais.

Primarul Sanz a încercat înainte de a propune acest plan de combatere a locuințelor ilegale, să adopte o propunere de limitare a numărului de locuințe care vor fi folosite pentru turism. Opoziția a votat împotriva acestei propuneri, argumentând că măsura nu a mers suficient de departe.

Sevilla vrea să limiteze cazarea turistică la 10% din numărul total de locuințe

Consiliul Local a planificat să limiteze cazarea turistică la 10% din numărul total de locuințe disponibile. Acest lucru ar stopa creșterea chiriilor în centrul istoric și cartierul Triana, însă le-ar permite să se răspândească în continuare în celelalte zone ale orașului.

Reprezentanții Consiliului Local susțin că întreruperea apei în apartamentele ilegale este susținută de serviciile juridice municipale și regionale și speră că va avea un efect descurajant, argumentând că numărul de locuințe de inspectat va scădea rapid odată cu începerea inspecțiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi