Spania recunoaşte statul Palestina format din Fâșia Gaza și Cisiordania cu Ierusalimul de Est drept capitală. Israelul a reacționat: „Sanchez, complice la incitare la genocid evreiesc”

Spania recunoaşte statul Palestina format din Fâșia Gaza și Cisiordania cu Ierusalimul de Est drept capitală. Israelul a reacționat: „Sanchez, complice la incitare la genocid evreiesc
Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Eduardo Parra

Spania va recunoaşte statul Palestina, care va include Fâşia Gaza şi Cisiordania, unificat sub conducerea Autorităţii Naţionale Palestiniene şi cu Ierusalimul de Est drept capitală, a declarat marţi premierul spaniol Pedro Sanchez, informează agenţiile de presă, preluate de Agerpres.

Peste 140 de ţări recunosc deja Palestina drept stat

„Singura soluţie posibilă” este cea a celor două state, Israel şi Palestina, cu un coridor care să lege Gaza şi Cisiordania, cu Ierusalimul de Est drept capitală şi cu Autoritatea Naţională Palestiniană la cârma acestui stat, a explicat Sanchez, potrivit EFE, citat de Adevărul.

Într-o scurtă declaraţie făcută în limbile spaniolă şi engleză cu câteva ore înainte de recunoaşterea unui stat palestinian de către guvernul de stânga spaniol reunit în Consiliu de Miniştri, Sanchez a calificat drept „istorică” decizia de a recunoaşte statul Palestina marţi şi a declarat că Spania nu va recunoaşte schimbări ale liniilor de frontieră stabilite în 1967 care nu sunt convenite de părţi.

Premierul spaniol a amintit că peste 140 de ţări recunosc deja Palestina drept stat. Palestina trebuie să ocupe locul care îi revine în comunitatea internaţională, a adăugat el.

Sanchez a apreciat că recunoaşterea statului Palestina este „o necesitate pentru a ajunge la pace” şi „o chestiune de dreptate istorică”.
El a garantat că decizia executivului pe care îl conduce „nu este îndreptată împotriva nimănui” şi „cu atât mai puţin împotriva Israelului”, o ţară prietenă a Spaniei cu care doreşte să aibă cele mai bune relaţii.

Recunoașterea Palestinei ca stat a înfuriat Israelul și Hamasul deopotrivă

Consiliul de Miniştri spaniol va aproba marţi recunoaşterea Palestinei ca stat, decizie pe care Spania o adoptă împreună cu Irlanda şi Norvegia, demers care a stârnit furia Israelului şi despre care şeful guvernului de la Madrid a declarat anterior că o face din trei motive: „pentru pace, dreptate şi coerenţă”.

„Această decizie comună reflectă hotărârea celor trei ţări de a face o schimbare fundamentală de paradigmă”, a declarat la rândul său şeful diplomaţiei irlandeze, Michael Martin, la conferinţa de presă comună de luni a celor trei ţări miniştri de externe.

„Am recunoscut atât statul Israel, cât şi statul Palestina tocmai pentru că vrem să vedem un viitor al relaţiilor normalizate între cele două popoare”, a apreciat Martin.

„O soluţie cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian are în vedere un stat palestinian independent care coexistă paşnic alături de Israel. (Premierul israelian Benjamin) Netanyahu se opune unei soluţii cu două state, la fel ca şi Hamasul”, a mai spus Martin.

Mahmoud Abbas le-a mulţumit Spaniei, Irlandei şi Norvegiei pentru recunoaşterea oficială a Palestinei

Ministrul de externe israelian Israel Katz l-a acuzat marţi pe şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, că este „complice la incitarea la genocidul evreiesc”, în timp ce preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, le-a mulţumit Spaniei, Irlandei şi Norvegiei pentru recunoaşterea oficială a Palestinei, calificând decizia drept „curajoasă”, informează EFE.

Şeful diplomaţiei israeliene l-a acuzat pe Sanchez că nu a demis-o pe vicepreşedinta Yolanda Diaz, după ce aceasta a declarat că „Palestina va fi liberă de la râu la mare”.

Într-un mesaj pe reţeaua socială X, postat în spaniolă şi în ebraică, Katz a acuzat-o pe Diaz că urmăreşte eliminarea Israelului şi înfiinţarea unui „stat terorist” palestinian şi a comparat-o cu liderul suprem iranian Ali Khamenei şi cu liderul grupării islamiste palestiniene Hamas din Gaza, Yahya Sinwar.

Ministrul de externe al Israelului, Israel Katz, sursă foto: captură YT

„Preşedintele @sanchezcastejon – prin faptul că nu o demite pe @yolanda_diaz_ şi anunţă recunoaşterea statului palestinian – este complice la incitarea la uciderea poporului evreu şi la crime de război”, a scris marţi ministrul de externe israelian, etichetând şi contul liderului Partidului Popular (PP), Alberto Nunez Feijoo.

Israelul a reacţionat cu furie la recunoaşterea oficială a statului palestinian anunţată marţi de Spania, Irlanda şi Norvegia şi chiar a interzis Consulatului Spaniei din Ierusalim să ofere servicii consulare palestinienilor care locuiesc în Cisiordania ocupată, ca represalii, scrie EFE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`