Spania, marcată de efectele crizei COVID-19. Guvernul Sanchez se așteaptă la un șomaj de 19% și o scădere a PIB de 9,2%
Șomajul în Spania va ajunge la 19% în 2020, în timp ce Produsul Intern Brut al țării va înregistra o scădere de 9,2%, pe fondul crizei COVID-19, arată cele mai recente prognoze ale guvernului Pedro Sanchez, potrivit Politico.
Spania, marcată de efectele crizei COVID-19
Cabinetul socialist a transmis către Comisia Europeană, joi noapte, noul plan pentru stabilizarea bugetului spaniol și prognozele economice, iar miniștrii au avertizat că estimările au fost „profund afectate” de efectele crizei coronavirus.
„Înainte de pandemie, toate prognozele indicau o creștere ușoară, una mai ceva mai echilibrată și sustenabilă. Dar pe primele patru luni, șocul (n.r. – produs de coronavirus) a oprit abrupt creșterea, iar orizontul s-a schimbat complet”, a afirmat Nadia Calvino, ministrul Economiei, într-o conferință de presă susținută vineri.
În cea ce privește PIB-ul Spaniei, estimarea guvernului Pedro Sanchez este ceva mai rea decât cea a Fondului Monetar Internațional, care prevestea o cădere de doar 8%, dar mai bună decât cea lansată de Banca Spaniei, care nota că cel mai rău scenariu arată o prăbușire de 13%.
Madridul estimează că deficitul public al țării va urca la 10,3% din PIB în acest an – cea mai mare discrepanță dintre venituri și cheltuieli din 2012 și până acum. Spania a terminat 2019 cu un deficit de 2,8%. Între timp, datoria publică va urca la 115% din PIB în 2020, comparativ cu procentul de 95,5% din PIB înregistrat în 2019, spune guvernul.
Maria Jesus Montero, ministrul spaniol al Finanțelor și purtător de cuvânt al cabinetului Pedro Sanchez, a făcut un apel la „responsabilitate” din partea formațiunilor politice, pentru a menține starea de urgență după 10 mai, până la momentul când planurile guvernamentale de relaxare a restricțiilor de carantină va fi dus la bun sfârșit, explicând că nu ar fi „coerent” să își schimbe poziția acum.
Potrivit datelor centralizate vineri de Worldometer, Spania a confirmat aproape 243.000 de cazuri de COVID-19, în timp ce numărul deceselor înregistrate în rândul pacienților testați pozitiv pentru coronavirus a trecut de 3.600. Totodată, bilanțul persoanelor vindecate a depășit 142.000, dar circa 2.500 de pacienți sunt în stare critică. Statistica arată că Spania este a cincea națiune a lumii ca ritm de testare, cu peste 1,5 milioane de teste, după SUA (6,4 milioane), Rusia (3,7 milioane), Germania (2,5 milioane) și Italia (2 milioane).
La nivel global, coronavirusul SARS-CoV-2, despre care se crede că a apărut în finalul anului 2019, la Wuhan, China, a fost depistat la persoane din 212 țări și teritorii. Peste 3,3 milioane de oameni din toată lumea au fost confirmați cu COVID-19, iar bilanțul deceselor a trecut de 237.000. Peste 1 milion de oameni s-au vindecat.