Spania începe desfășurarea sistemului de rachete de apărare aeriană NASAMS în Letonia
Sistemul de apărare antiaeriană NASAMS din Spania se va desfășura la baza militară din Letonia Lielvarde din regiunea Vidzeme, la aproximativ 50 km sud-est de Riga, conform publicația ARMY RECOGNITION, citată de Rador.
În ultimii ani, aliații au crescut prezența NATO prin organizare de grupuri de luptă multinaționale în Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Slovacia, Lituania, Polonia și România. Astfel că, o componentă esențială care are în vedere descurajarea NATO, este reprezentată de prezența militară în zona de est a teritoriului Alianței.
Spania începe desfășurarea sistemului de rachete de apărare aeriană NASAMS în Letonia
După ce a început războiul în Ucraina, aliații au decis să creeze încă patru grupuri de luptă multinaționale în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Astfel că, numărul total de grupuri de luptă multinaționale a ajuns la opt, și se extind de la Marea Baltică în nord, până la Marea Neagră în sud.
Racheta AMRAAM a NASAMS 2 este compusă dintr-o rază de acțiune efectivă de la 7 la 10 km și la o altitudine maximă de 10 km.
Acest tip de rachetă folosește o combinație de ghidare inerțială, cu actualizări de la mijlocul cursului, și un radar activ la bord, pentru a descoperi ținta urmărită și a efectua interceptarea până la final.
În anul 2003, armata din Spania a cumpărat cele patru sisteme de rachete de apărare aeriană NASAMS 2.
De asemenea, în anul 2011, compania americană Raytheon, alături de Kongsberg Defence and Aerospace, au ajutat armata din Spania pentru sistemul său național avansat sol-aer (NASAMS), exercițiul având astfel succes în acest sens, el reprezentând totodată și primul exercițiu NASAMS care a avut loc în Spania, conform G4media.
Statele NATO, tot mai expuse
Statele NATO de pe flancul estic sunt expuse mai mult ca oricând consecințelor agresiunii ruse în Ucraina și a comasării de trupe în Belarus, așa cum precizează o analiză realcleardefense.com.
Reamintim că în luna aprilie, lansarea de către Rusia a aproximativ 30 de rachete de croazieră către o țintă din vestul Ucrainei, situată la doar 12 mile de granița poloneză, a avut loc la doar o zi după ce Moscova a avertizat că convoaiele care poartă arme occidentale sunt „ținte legitime”. Membrii NATO au dreptate să se îngrijoreze că războiul Rusiei în Ucraina s-ar putea răspândi pe teritoriul NATO.