Spania începe desfășurarea sistemului de rachete de apărare aeriană NASAMS în Letonia

Spania începe desfășurarea sistemului de rachete de apărare aeriană NASAMS în Letonia
Captură video

Sistemul  de apărare antiaeriană NASAMS  din Spania se va desfășura la baza militară din Letonia Lielvarde din regiunea Vidzeme,  la aproximativ  50 km sud-est de Riga, conform publicația ARMY RECOGNITION, citată de Rador.

În ultimii ani, aliații au crescut prezența NATO prin organizare de grupuri de luptă multinaționale în Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Slovacia, Lituania, Polonia și România. Astfel că, o componentă esențială care are în vedere descurajarea  NATO,  este reprezentată de  prezența militară în zona de est a teritoriului Alianței.

Spania începe desfășurarea sistemului de rachete de apărare aeriană NASAMS în Letonia

După  ce a început războiul în Ucraina, aliații au decis să creeze încă patru grupuri de luptă multinaționale în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Astfel că,  numărul total de grupuri de luptă multinaționale a ajuns la opt, și se extind de la Marea Baltică în nord, până la Marea Neagră în sud.

Racheta AMRAAM a NASAMS 2 este compusă dintr-o rază de acțiune efectivă de la 7 la 10 km și la o altitudine maximă de 10 km.

Acest tip de rachetă  folosește o combinație de ghidare inerțială, cu actualizări de la mijlocul cursului, și un radar activ la bord, pentru a descoperi ținta urmărită și a efectua interceptarea până la final.

În anul 2003,  armata din Spania a cumpărat cele patru sisteme de rachete de apărare aeriană NASAMS 2.

De asemenea, în anul 2011, compania americană Raytheon, alături de Kongsberg Defence and Aerospace, au ajutat armata din Spania pentru sistemul său național avansat sol-aer (NASAMS), exercițiul având astfel succes în acest sens, el reprezentând totodată și primul exercițiu  NASAMS care a avut loc în Spania, conform G4media.

Statele NATO, tot mai expuse

Statele NATO de pe flancul estic sunt expuse mai mult ca oricând consecințelor agresiunii ruse în Ucraina și a comasării de trupe în Belarus, așa cum precizează o analiză realcleardefense.com.

Reamintim că în luna aprilie, lansarea de către Rusia a aproximativ 30 de rachete de croazieră către o țintă din vestul Ucrainei, situată la doar 12 mile de granița poloneză, a avut loc la doar o zi după ce Moscova a avertizat că convoaiele care poartă arme occidentale sunt „ținte legitime”. Membrii NATO au dreptate să se îngrijoreze că războiul Rusiei în Ucraina s-ar putea răspândi pe teritoriul NATO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:18 - Un tânăr a intrat cu un cuțit într-o primărie din Argeș. A devenit violent
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)