Europenii strâng rândurile. Spania urmează să se alăture Franţei, Italiei şi Greciei în programul comun de construire a unei corvete multirol, informează B1 TV. European Patrole Corvette se numără printre proiectele de apărare pan-europene iniţiate la propunerea Structurii de Cooperare Permanentă, la care participa 25 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Noua corvetă, cu un deplasament de 3.000 de tone, este rodul colaborării dintre compania italiană Fincantieri şi francezii de la Naval Group, care au format, anul trecut, consorţiul Naviris.
Grecia s-a alăturat proiectului franco-italian cu câteva săptămâni în urmă, iar acum Spania şi-a anunţat, la rândul său, intenţia de a participa.
Consorţiul urmează să realizeze o corvetă care va executa misiuni de patrulare şi supraveghere, dar va putea opera şi în rolul de luptă anti-submarin sau împotriva navelor de suprafaţă.
Programul European Patrol Corvette se înscrie în iniţiativele Structurii de Cooperare Permanentă, organism la care participă 25 din cele 27 de state membre ale Uniunii Eiuropene şi care urmăreşte acoperirea unor nevoi în materie de apărare prin parteneriate între ţările blocului comunitar.
Prototipul noii corvete are la bază un proiect bazat pe modularitate şi flexibilitate, adică va permite realizarea acesteia în diferite configuraţii menite să răspundă nevoilor defensive a fiecărui participant la proiect.
Proiectul urmează să fie supus aprobării în acest an, urmând ca alocarea de fonduri necesară realizării lui să fie operată în anul 2021.
Unul dintre participanţii majori la această iniţiativă, Naval Group, este câştigătorul competiţiei lansate de România pentru realizarea corvetelor multirol care vor echipa Forţele Navale Române.