Spania | Una din patru persoane decedate din cauza infectării cu noul coronavirus locuia într-un cămin pentru bătrâni
Cel puțin 2.170 de vârstnici din azilurile de bătrâni au decedat din cauza infectării cu noul coronavirus. Mai exact, aceștia reprezință 26% din cele 8.189 de decese pe care le-a înregistrat Spania până la acest moment.
Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Matrid
COVID-19 face tot mai multe victime printre cei care locuiesc în căminele de bătrâni. Marți erau 2.170 de persoane vârstnice care au decedat din cauza infectării cu SARS-CoV-2, potrivit El Español. Cele mai multe cazuri s-au înregistart în Madrid – 1.070, după care în Castilla y León (353) și în Castilla-La Mancha (236). Toate trei însumează 76,45% din totalul numărului de decese.
Numărul acestora în Spania ar putea fi chiar mai mare.În ultimele trei săptămâni, există regiuni în care vârstinicilor care au decedat în aceste aziluri nu li s-a făcut testul pentru depistarea coronavirusului, dar nici celor care au încetat din viață fără să prezinte simptome Sunt comunități care avertizează că nu toate decesele sunt provocate de COVID-19.
În Spania există 372.985 de locuri distribuiți în cele 5.417 de centre pentru bătrâni, potrivit unui raport publicat în octombrie 2019 de Ministerul Economiei și Competitivității.
Unul din patru bătrâni decedați era internat într-un cămin pentru bătrâni
Potrivit acestor statistici, înseamnă că în Spania una din patru persoane decedate era internată într-un cămin pentru bătrâni.
Marți, Spania a înregistrat 8.189 de decese din cauza infectării cu coronavirus. Aceste 2.170 de decese reprezintă 26.49% din total.În ciuda faptului că pamdemia are o rată a mortalității mai mare în rândul persoanelor în vârstă – 87% dintre cei care au murit aveau 70 de ani sau mai mult – ,cifrele reflectă lipsa de măsuri luate în centrele de îngrijire pentru bătrâni.
Noul coronavirus s-ar fi transmis atât între rezidenți, cât și între personalul sanitar și vizitatorii celor care locuiau în căminele pentru bătrâni.
Departamentul de sănătate a decis ca pacienții cu vârsta de peste 80 de ani să nu mai beneficieze de aparate de ventilaţie mecanică
În altă ordine de idei, persoanele în vârstă care locuiesc în proprile locuințe și în casele de bătrâni, centre care nu fac parte din rețeaua de sănătate, complică îngrijirea în această grupă de vârstă, cea mai vurnerabilă la Covid-19, deoarece multe dintre acestea au alte patologii care pot agrava infecția.
Un document al Serviciilor de Urgență ale Departamentului de Sănătate (SAM) recomadă să nu se pună aparat respirator sau o ventilație mecanică invazivă celor peste 80 de ani sau să nu transfere pacienții care se află în casa lor sau reședințe la spital dacă se observă „inutilitatea măsurilor terapeutice.
Astfel, documentul a fost interpretat în sensul că SAM susține să nu-i spitalizeze pe cei peste 80 de ani, scrielavanguardia.com.
Ministrul Sănătății, Alba Vergés, a precizat, într-o conferință de presă susțiunută marți că, indiferent de vârsta pacientului sau dacă acesta este acasă, la un azil sau la spital, fiecare caz este evaluat și decizia privind modul în care este tratat se supune criteriilor medicale, aprobată prin consensul societăților medicale și al comitetelor de bioetică.
Vergés a adăugat că intensitatea tratamentului nu este aceeași pentru toată lumea, ci diferă de la pacient la pacient. Ea a subliniat că există pacienți care necesită spitalizare și alții care nu sau care trebuie intubați și care nu.
Recomandările SEM indică faptul că „intensitatea terapeutică va fi determinată în funcție de criterii obiective de adecvare și așteptările de rezolvare a procesului”.