Spania continuă ridicarea măsurilor de restricție. Ce presupune etapa a doua de relaxare

Spania continuă ridicarea măsurilor de restricție. Ce presupune etapa a doua de relaxare
sursa Foto: pixabay

Spania ridică din restricții. Începând de azi, în Madrid și Barcelona se redeschid terasele și muzeele.

În mai multe zone ale țării au fost relaxate deja măsurile restrictive. Până acum, Madrid și Barcelona au fost excluse de la acestea. Totodată, în zonele în care erau deja active măsurile de relaxare, vor trece în etapa următoare: redeschiderea plajelor, a piscinelor și a cinematografelor.

Mare provocare pentru antreprenori

Un ochi râde, altul plânge pentru întreprinzători. Ca peste tot în lume, turismul a primit o puternică lovitură, în contextul pandemiei de coronavirus. Guvernul spaniol a declarat că sezonul turistic se va redeschide în luna iunie, însă asta nu va garanta încasări comparabile cu anul trecut, dacă luăm în calcul măsurile stricte de distanțare socială. Cel puțin pentru moment, numărul de clienți la terase rămâne limitat la 50%. Astfel, șansele de a produce profit sunt semnificativ reduse.

De asemenea, muzeele se vor redeschide pentru doar 30% din numărul obișnuit de vizitatori, iar hotelurile vor trebui să țină închise zonele comune – piscine, săli de sport, saloane. Se redeschid și micile magazine, însă numărul clienților va fi limitat la 30% din capacitatea de primire.

Cinematografele și teatrele, la 30% din capacitate

Pentru zonele care trec în faza a doua a relaxării, ce prevede redeschiderea piscinelor și a plajelor, va trebui menținută o distanță de minim doi metri între clienți. Cât despre cinematografe, teatre și săli de concerte, acestea vor trebui să funcționeze la 30% din capacitatea normală.

Măsurile de relaxare pentru Madrid și Barcelona s-au lăsat întârziate. Cele două regiuni sunt cele mai aglomerate și au fost cel mai puternic afectate de pandemie.

Peste două milioane de pacienți tratați de noul coronavirus

Peste 5,5 milioane de oameni din toată lumea au fost confirmați cu COVID-19. Bilanțul deceselor înregistrate în numărul persoanelor depistate cu infecție cu coronavirus a trecut de 346.000, în timp ce mai bine de 2,3 milioane s-au vindecat, astfel că în prezent, la nivel global, există 2,8 milioane de cazuri pozitive, potrivit datelor centralizate luni de Worldometer.

David Heymann, cel care a condus Organizaţia Mondială a Sănătăţii în timpul epidemiei de SARS, a declarat că „nu se știe dacă un vaccin poate genera un răspuns de imunitate care ne va proteja împotriva infecţiei pe viitor”.

Afirmația vine în contextul în care o problemă principală a vaccinurilor pentru SARS-COV-2, aflate încă în perioada de testare, ar fi faptul că acestea nu asigură o imunitate pe termen lung.

Proteste de amploare în Spania

În weekendul care tocmai a trecut, mii de cetățeni au protestat împotriva măsurilor restrictive din Spania. Spaniolii au sunat claxoanele și au fluturat drapele naționale în mai multe orașe, inclusiv la Madrid.

Cetățenii spanioli au cerut demisia premierului spaniol Pedro Sanchez, în urma măsurilor de restricție dure, care au afectat puternic economia. În cea mai mare parte a țării, măsurile restrictive au început să fie ridicate treptat, de acum două săptămâni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`