Spania, condamnată la CEDO după ce o martoră a lui Iehova a primit transfuzii de sânge, contrar voinţei ei

Spania, condamnată la CEDO după ce o martoră a lui Iehova a primit transfuzii de sânge, contrar voinţei ei
Foto: Pixabay

Statul spaniol a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să-i plătească 26.000 de euro unei femei, membră a Martorilor lui Iehova, căreia i s-au făcut transfuzii de sânge împotriva voinţei sale, în timpul unei proceduri medicale.

Contextul în care femeii i s-au făcut transfuziile

În 2017, Rosa Edelmira Pindo Mulla, o imigrantă din Ecuador acum în vârstă de 53 de ani, a fost sfătuită să se opereze. Ea a adus atunci documente, cerând să nu i se facă nicio transfuzie, chiar dacă viața îi va fi în pericol. Un an mai târziu, ea a fost internată într-un spital din Soria, iar apoi transferată la un spital din Madrid, din cauza unei hemoragii. Acolo, aflând că femeia e martoră a lui Iehova, medicii au cerut acordul unui judecător, care a autorizat intervențiile necesare pentru salvarea pacientei.

Pindo Mulla a fost operată atunci şi i s-au făcut şi transfuzii de sânge. În 2020, ea a dat statul spaniol în judecată la CEDO, notează AFP.

De ce Spania a pierdut procesul la CEDO

La CEDO, avocatul ei, Petr Muzny, a susținut că Martorii lui Iehova sunt „frecvent victimele prejudecăţilor şi stereotipurilor”, iar clienta sa a fost o victimă a „paternalismului medical”, în condițiile în care a spus de mai multe ori că vrea să fie „tratată conform conştiinţei sale”.

De cealaltă parte, avocata statului spaniol, Heide-Elena Nicolas Martinez, a insistat pe „urgența” cu care a trebuit luată decizia pentru salvarea femeii.

În cele din urmă, CEDO a constatat, în unanimitate, că femeii i s-a încălcat libertatea de gândire, conştiinţă şi religie. Pindo Mulla va primi de la statul spaniol 12.000 de euro daune morale şi 14.000 de euro cheltuieli de judecată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`