Spania cere UE să adauge încă trei limbi oficiale / O astfel de recunoaștere necesită o decizie unanimă a celor 27 de state membre

Publicat: 19 09. 2023, 15:28
Actualizat: 19 09. 2023, 16:10
Sursa foto: Pixabay.com

Guvernul spaniol a cerut Uniunii Europene să recunoască catalana, basca și galiciana ca limbi oficiale ale UE, însă ceilalți membri au ridicat obiecții și au solicitat mai mult timp pentru a lua o decizie. Această solicitare, făcută în contextul politic sensibil din Spania, a fost discutată de miniștrii afacerilor europene, care au cerut o analiză a consecințelor juridice și financiare ale acestei recunoașteri, transmite AFP, citată de Hotnews.ro.

Catalana primește prioritate

În fața obiecțiilor statelor membre privind recunoașterea a trei limbi deodată, Spania a propus un proces gradual, acordând prioritate catalanei.

„Nu vorbim despre limbi minoritare”, a argumentat la Bruxelles ministrul spaniol de externe José Manuel Albares.

„Catalana este vorbită de peste 10 milioane de persoane, ceea ce o plasează deasupra multor limbi ale reprezentanților din jurul acestei mese”, a spus Albares către omologii săi.

UE consacră „diversitatea lingvistică” ca valoare fundamentală și are în prezent 24 de limbi oficiale. O astfel de recunoaștere necesită o decizie unanimă a celor 27 de state membre.

Reacția celorlalte țări

Această situație politică delicată este bine înțeleasă în cadrul celor 27 de state membre, deși unele dintre ele au fost mai puțin entuziasmate de nerăbdarea Spaniei – care deține președinția semestrială a Consiliului UE – de a pune această chestiune pe ordinea de zi.

„Vom cere un studiu juridic pentru a vedea cum putem satisface Spania în această chestiune”, a declarat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Laurence Boone.

De asemenea, miniștrii germani, croați și suedezi au cerut o analiză a consecințelor juridice și financiare ale unei astfel de recunoașteri.

„Este prea devreme pentru a ne pronunța”, a declarat ministrul suedez Jessika Roswall. „Există un număr mare de limbi minoritare în Uniunea Europeană care nu sunt limbi oficiale”, a adăugat ea, referindu-se la un posibil efect de domino în alte țări.

La rândul său, ministrul spaniol de externe s-a declarat încântat că „niciun stat membru nu s-a opus prin veto” la această propunere și a anunțat crearea unui „grup de lucru” pentru a răspunde la întrebări.