Spania acordă statut de persoană cu drepturi executorii lagunei cu apă sărată Mar Menor – cea mai mare din Europa

Publicat: 22 09. 2022, 15:30
Foto: Captură video

Laguna cu apă sărată Mar Menor de pe coasta spaniolă a Mării Mediterane, care este sever poluată, a devenit primul ecosistem din Europa care a primit statut legal de persoană cu drepturi executorii, informează Washington Post.

Decizia a fost luată de Senatul din Madrid cu o largă majoritate după ce camera inferioară, Camera Deputaţilor, a aprobat deja măsura în aprilie. La fel ca în aprilie, doar partidul populist Vox de extremă dreaptă a votat miercuri împotrivă.

Un total de 1.600 de kilometri pătrați (994 mile pătrate) din lagună și coasta mediteraneană din apropiere vor fi acum reprezentate legal de un grup de îngrijitori format din oficiali locali, cetățeni locali și oameni de știință care lucrează în zonă. Grupul de bază care a promovat măsura speră că acest lucru va îmbunătăți capacitatea de a apăra laguna de degradarea ulterioară.

Inițiativa a fost susținută de peste 600.000 de cetățeni

Inițiativa susținută de peste 600.000 de cetățeni va deveni lege, după ce Senatul Spaniei de la Madrid a votat în favoarea propunerii de a acorda lagunei Mar Menor de pe coasta de sud-est a Spaniei statutul de persoană. Este pentru prima dată când o astfel de măsură a fost luată în Spania.

Odată cu finalizarea procedurii legislative şi a publicării acesteia în gazeta oficială, fiecare cetăţean – chiar dacă nu este chiar el afectat în mod direct – poate apela de acum la sistemul judecătoresc în cazul unei presupuse violări a drepturilor celei mai mari lagune cu apă sărată din Europa.

Scopul demersului este protejarea lagunei ca ecosistem. Un comitet format din şase reprezentanţi ai autorităţilor şi şapte din partea societăţii civile va superviza protecţia, conservarea şi reabilitarea lagunei.

Ecologiştii şi pescarii au îndepărtat deja peste 14.000 de tone de biomasă din lagună anul acesta

Laguna Mar Menor este periclitată de decenii, în principal de agricultura intensivă, dar şi de operaţiunile miniere şi din turism. De ani de zile, ecologiștii și cetățenii au denunțat moartea periodică a vieții marine din lagună din cauza scurgerilor de îngrășăminte din fermele din apropiere.

„Pentru ca dezastrele naturale precum cele care au avut loc, pentru ca episoadele de mortalitate a faunei din Mar Menor să nu se mai întoarcă, să dăm acestui ecosistem propriile drepturi”, a spus senatorul María Moreno înainte de vot.

În special în timpul valurilor de caniculă, lipsa de oxigen poate duce la moartea masivă a peştilor şi a altor animale acvatice. Pe perioada unei veri neobişnuit de fierbinţi care a afectat Spania, dar şi alte zone extinse din Europa, temperaturile apei din Mar Menor au crescut la peste 31 de grade Celsius în august.

Legea codifică dreptul lagunei „de a exista ca ecosistem și de a evolua natural” și îi recunoaște dreptul la protecție, conservare și restaurare.