Spania a reținut un pensionar în cazul scrisorilor-capcană care i-au vizat pe premierul Pedro Sanchez și ambasada Ucrainei / Misiunea diplomatică de la București primise și ea două plicuri suspecte

Spania a reținut un pensionar în cazul scrisorilor-capcană care i-au vizat pe premierul Pedro Sanchez și ambasada Ucrainei / Misiunea diplomatică de la București primise și ea două plicuri suspecte
Foto simbol: Pixabay

Poliția spaniolă a arestat un pensionar în vârstă de 74 de ani, miercuri, sub suspiciunea că el ar fi cel care a trimis scrisorile-capcană ce îi vizau pe premierul Pedro Sanchez și ambasada Ucrainei la Madrid, au anunțat autoritățile, potrivit AFP preluată de France24.

Amintim că două plicuri suspecte au fost trimise în decembrie 2022 și către Ambasada Ucrainei la București, însă Serviciul Român de Informații anunța ulterior că în ele „nu se află conținut de interes pirotehnic și nici alte substanțe periculoase”, fiind vorba despre „fragmente de țesuturi organice”.

Spania a reținut un pensionar în cazul scrisorilor-capcană

Cetățeanul spaniol a fost reținut la Miranda de Ebro, în nordul Spaniei, iar anchetatorii i-au percheziționat locuința în care se crede că ar fi fabricat cele șase scrisori-capcană, au precizat poliția și Ministerul spaniol al afacerilor interne.

Imaginile transmise de televiziunea spaniolă arată mascați stând în afara proprietății, în timp ce investigatorii și câinii special antrenați percheziționau interiorul imobilului.

„Această persoană a fost foarte activă pe rețelele sociale și, potrivit anchetatorilor de la Poliția Națională, are expertiză tehnică și informatică”, se arată în comunicatul Ministerului de interne de la Madrid.

„Deși se presupune că deținutul a făcut și a trimis singur dispozitivele explozive, poliția nu exclude participarea sau influența altor persoane”, se mai arată în același comunicat.

Cele șase scrisori-capcană a fost trimise în noiembrie și decembrie 2022 către mai multe locații din Spania. Evenimentul nu a provocat niciun deces, însă un angajat al ambasadei ucrainene a fost rănit ușor când a deschis unul dintre pachete.

Scrisorile-capcană au vizat și o companie de echipament militar din Zaragoza, oraș aflat în nord-estul Spaniei. Firma produce lansatoarele de grenade pe care guvernul spaniol i le-a trimis Ucrainei.

După ce a fost luată în vizor și ambasada ucraineană de la Madrid, Kievul a sporit măsurile de securitate de la misiunile sale diplomatice din întreaga lume.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`