Kiseleff: Istoria șoselei care îi poartă numele contelui-guvernator rus datează de la 1847. Povestea clădirilor de pe cel mai celebru bulevard din București (VIDEO)

Publicat: 18 05. 2018, 11:37

Material realizat prin Programul Cultural București –Centenarcu sprijinulPrimăriei Municipiului Bucureștiprin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Şoseaua Kiseleff are o istorie şi un parfum aparte. Domni, domniţe, parade militare, bătăi cu flori, plimbări cu trăsura.

Şi-a primit numele în 1847 în onoarea contelui-guvernator Pavel Kiseleff, care în timpul administraţiei ruseşti a introdus Regulamentele organice, practic prima Constituţie a României, şi a modernizat structurile administrative, economice şi politice în Valahia şi Moldova.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

În 1859, aici are loc ceremonia primirii domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Şapte ani mai târziu, primarul Capitalei Dumitru I. Brătianu înmânează Regelui Carol I cheia oraşului Bucureşti.

Şi tot pe Șoseaua Kiseleff aveau loc la sfârsitul secolului XIX celebrele bătăi cu flori imortalizate de pictorul Ştefan Luchian.

Şoseaua Kiseleff se întindea până de curând de la Piaţa Victoriei până la Casa Presei. În decembrie 2017, Primăria Capitalei a decis ca porţiunea cuprinsă între Arcul de Triumf şi Casa Presei să poarte numele Regele Mihai I, un inspirat omagiu adus acestuia.

Arcul de Triumf a fost ridicat în onoarea participării României în Primul Război Mondial. A fost proiectat de arhitectul Petre Antonescu şi a fost ridicat în perioada 1921 -1922.

Monumentul a fost renovat în 1936, acţiune la care au participat mulţi sculptori români printre care Ion Jalea, Dimitrie Paciurea şi Constantin Baraschi.

Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa s-a construit în perioada 1904 -1908, la numarul 1 al şoselei Kiseleff. Vis a vis, la numărul 2 se află o impunătoare clădire în stil neo-brâncovenesc care găzduieşte Muzeul Naţional de Geologie.

În 1912 se pune piatra de temelie a Muzeului Ţăranului Român, dedicat din 1990, etnografiei şi folclorului românesc.

În 2012, cu prilejul împlinirii vârstei de 91 de ani a Regelui Mihai, Primăria Capitalei a inaugurat Piaţeta care poartă numele Majestății Sale. Se află la intersecţia Kiseleff cu str. Ion Mincu.

Bustul în bronz al Regelui Mihai I în uniformă militară a fost realizat de către Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Parcul Kiseleff, care se întinde de o parte şi de alta a șoselei, a fost amenajat de un talentat peisagist vienez Wilhem Mayer, angajat de domnitorul Gheorghe Bibescu. Inaugurarea a avut loc în anul 1847.

În prezent, parcul are o suprafaţă de 31.690 metri pătrați. Din loc în loc, trecătorul îşi poate hrăni sufletul cu frumos privind ansamblul statuar realizat de sculptorul George Apostu, bustul lui Ovidiu sau cel al lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, dar şi al celui supranumit prinţul Operetei, tenorul Nicolae Leonard.

Material realizat prin Programul Cultural București –Centenarcu sprijinulPrimăriei Municipiului Bucureștiprin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic