Potrivit unui sondaj, majoritatea austriecilor consideră că dacă Ucraina ar adera la Uniunea Europeană, acest lucru ar avea un impact negativ asupra securității în Europa.
Potrivit unui nou sondaj, 52% dintre austrieci cred că Ucraina nu ar trebui să adere la UE.
Doar 28 la sută sunt pentru, a declarat grupul de reflecție European Council on Foreign Relations (ECFR) într-un comunicat de presă de marți.
În comparație, europenii în ansamblu sunt „deschiși” la extinderea UE pentru a include Ucraina, potrivit kurier.at.
Cu toate acestea, există îngrijorări că aderarea Ucrainei la UE ar putea prezenta riscuri economice și de securitate pentru comunitate și statele sale membre – mai mult decât admiterea țărilor candidate din Balcanii de Vest.
45% dintre persoanele chestionate de ECFR în șase țări UE consideră că aderarea Ucrainei la UE ar avea „efecte negative” asupra securității UE, în timp ce 25% se așteaptă la „efecte pozitive”. Potrivit celor chestionați, aderarea țărilor din Balcanii de Vest prezintă comparativ mai puține riscuri.
În Austria, aceste preocupări sunt și mai pronunțate: 62 la sută dintre oameni cred că aderarea Ucrainei ar avea „efecte negative” asupra securității Uniunii.
Există, de asemenea, diferențe când vine vorba de momentul extinderii. Potrivit sondajului, opinia predominantă în Austria, Danemarca, Germania și Franța este că UE nu ar trebui să admită noi state membre în acest moment.
În schimb, există o dorință clară de extindere în România și Polonia. Populația austriacă reprezintă „cea mai clară părere” în acest sens: conform ECFR, marea majoritate (53 la sută) sunt în favoarea ca UE să nu accepte noi membri. Doar 28% din această țară sunt în favoarea expansiunii „în acest moment”.
Cei intervievați consideră posibila aderare a Turciei la UE ca și mai critică decât aderarea Ucrainei la UE. 51% dintre cei chestionați din șase țări resping aderarea Turciei la UE.
În Austria, respingerea aderării Turciei a ajuns la 72%, iar rata de aprobare a scăzut la 12%, potrivit sondajului de opinie transnațional, care a fost realizat în numele ECFR, YouGov și Datapraxis în șase state membre ale UE (Austria, Danemarca, Franța, Germania, Polonia și România). În Austria, 1.018 persoane au fost chestionate în perioada 7-14 noiembrie.
De asemenea, europenii sunt rezervați cu privire la Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Georgia, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia ca viitoare state membre. Analizând cele șase țări chestionate în ansamblu, mai puțin de 30% dintre respondenți susțin admiterea uneia dintre țările menționate mai sus în UE.
Sprijinul pentru aderarea Kosovo este cel mai scăzut (20 la sută). În Austria, 41, respectiv 36 la sută sunt de părere că Republica Moldova și Muntenegru „nu ar trebui să li se permită aderarea”.