După evenimentele din 1989, unirea României cu Republica Moldova a redevenit un deziderat pentru unii cetățeni ai celor două state. La mai bine de 30 de ani de la execuția lui Nicolae Ceaușescu, proiectul Unirii tot la nivel de conversație a rămas. Guvernele de la Chișinău și cel de la București nu au luat inițiative concrete pentru refacerea României Mari, iar sondajele realizate în ultimii ani sunt pesimiste.
Printre studiile sociologice care reflectă faptul că moldovenii nu doresc unirea cu România se numără cel realizat de iData, pentru intervalul iunie 2021. Au fost chestionați 821 de rezidenți din Republica Moldova și 606 respondenți moldoveni stabiliți în alte 29 de țări. Eroarea maximă pentru primul segment de respondenți este de maxim 3,4% și de 4% pentru cel de-al doilea.
Potrivit datelor, doar 40,4% dintre respondenții din Republica Moldova doresc unirea cu România. Cei din diaspora privesc cu mai mare deschidere acest scenariu, însă nu cu o poziție foarte solidă. 59% ar vota la un referendum unirea Republicii Moldova cu România.
Cetățenii moldoveni care încă locuiesc în micul stat de peste Prut ar vrea mai degrabă să adere la Uniunea Economică Euro-asiatică, dirijată de Rusia.
Respondenți din Moldova: 40,4%.
Respondenți din diasporă: 59%.
Respondenți din Moldova: 40,7%.
Respondenți din diasporă: 29%.
Respondenți din Moldova: 23,1%.
Respondenți din diasporă: 47%.
Respondenți din Moldova: 22,7%.
Respondenți din diasporă: 10%.
Respondenți din Moldova: 22,7%.
Respondenți din diasporă: 14%.
Respondenți din Moldova: 39,1%.
Respondenți din diasporă: 60%.