Indicele percepţiei asupra democraţiei (DPI), cel mai amplu studiu anual pe această temă, arată că 58% dintre locuitorii democraţiilor lumii se declară mulţumiţi de modul în care guvernele lor au gestionat pandemia de coronavirus, asta deși mai mult de jumătate cred că libertăţile le-au fost restrânse în mod exagerat.
Studiul a fost realizat de Fundaţia Alianţa Democraţiilor și, spun autorii, e reprezentativ pentru mai mult de 75% din populaţia lumii. La anchetă au luat parte peste 50.000 de respondenţi din 53 de ţări. Majoritatea sunt democraţii pluripartite, dar printre ele se află şi China, Venezuela, Vietnam şi Arabia Saudită, precizează Reuters.
58% dintre locuitorii democraţiilor lumii sunt mulțumiți de reacția guvernelor lor la criza sanitară, dar 53% cred că libertăţile personale le-au fost restrânse excesiv prin lockdown-uri.
Studiul mai arată că mulți consideră că democrația e amenințată de inegalitatea economică şi puterea companiilor Big Tech.
La nivel global, aproape jumătate dintre respondenţi sunt îngrijoraţi că SUA ameninţă democraţia din ţările lor. 38% se tem de influenţa Chinei şi 27% de cea a Rusiei. Pe de altă parte, odată cu alegerea lui Joe Biden în funcția de președinte al Statelor Unite, percepţia privind influenţa SUA asupra democraţiei la nivel global s-a ameliorat faţă de perioada administraţiei Donald Trump.
„Trebuie să ieşim din pandemie prin a le oferi oamenilor mai multă democraţie şi libertate”, a insistat Anders Fogh Rasmussen, preşedintele Fundaţiei Alianţa Democraţiilor, fost secretar general al NATO şi fost premier al Danemarcei.