Solidaritate totală în Grupul Vișegrad, pentru închiderea rutei balcanice. Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, alături de Grecia pentru oprirea migranților la frontiera UE
Autoritățile elene au folosit gaz lacrimogen, miercuri, pentru a dispersa mulțimea de migranți masată la granița terestră cu Turcia. Zona a devenit o adevărată scenă de luptă, cu sute – poate chiar mii – de refugiați încercând să pătrundă în Grecia pe de o parte, iar pe de altă parte cu forțe de ordine și civili gata să protejeze cu orice preț intrarea.
În tot acest timp, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia – formațiune cunoscută drept Grupul de la Vișegrad (V4) – a promis să ajute Grecia în fața fluxului de migranți ilegali, potrivit Voice of Europe.
Într-o conferință de presă susținută de omologii săi din V4, premieul ceh Andrej Babis spune că situația este una pe cât se poate de serioasă și că UE trebuie să își protejze frontierele.
„Suntem gata să ajutăm”, a spus Babis.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a subliniat, la rândul său, că autoritățile poloneze sunt gata să disloce unități la frontiera eleno-turcă, în timp ce omologul său slovac, Peter Pellegrini, a afirmat că numărul tot mai mare de migranți „reprezintă un risc de securitate nu numai pentru Grecia”.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a explicat că circa 130.000 de migranți sunt deja în mișcare spre Europa, și că „bătrânul continent” trebuie să îi oprească la granițe. Budapesta, spune demnitarul ungar, „va juca un rol activ în această chestiune”.
Cele patru țări sunt deja cunoscute pentru poziționările lor anti-migraționiste și au respins planul UE de redistribuire a refugiaților în cadrul statelor membre.
Charles Michel, șeful Consiliului European, s-a întâlnit cu Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, la Ankara, în timp ce Josep Borell, șeful diplomației europene, și Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea crizelor, au desfășurat o rundă de discuții cu vicepreședintele turc Fuat Oktay.
Într-o discuție cu reporterii de după întrevederea cu Erdogan, Borell a declarat că delegația UE a cerut Turciei „să nu încurajeze venirea fluxului de refugiați și migranți spre frontierele UE”.
„Am avut oportunitatea să ne exprimăm înțelegerea cu privire la cât de dificilă este situația pe care o înfruntă Turcia în prezent, dar și să subliniem că actuala desfășurare a evenimentelor de la frontierele Europeni nu conduce la niciun fel de soluție”.
Borell le-a mai spus jurnaliștilor că răspunsul oficialilor turci a fost acela că Turcia nu încurajează lumea să vină spre Europa, dar că „ei nu pot să împiedice oamenii să o facă”.
Autoritățile elene susțin că aproximativ 15.000 de oameni erau la granița dintre Grecia și Turcia, miercuri. Grecii au mai adăugat că, între sâmbătă și miercuri, că au împiedicat 27.832 de treceri la graniță, precum și că au arestat 220 de persoane care au încercat să pătrundă în țară.