Soldații ucraineni și-au pierdut speranța în luptele din Kursk: „Păcat că oamenii mor pentru PR”

Soldații ucraineni și-au pierdut speranța în luptele din Kursk: „Păcat că oamenii mor pentru PR”
ABACAPRESS.COM

Ucraina se agață cu orice preț de teritoriile din regiunea rusă de graniță Kursk, luate sub control, pentru a avea o pârghie în eventualele negocieri de pace, dar la aproape patru luni după ce Kievul și-a lansat incursiunea transfrontalieră surpriză unii soldați ucraineni sunt din ce în ce mai pesimiști cu privire la soarta acestei operațiuni care presupune costuri tot mai ridicate, scrie The Kyiv Independent.

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul pe care l-a capturat anterior în regiunea Kursk

Atunci când forțele ucrainene au deschis în mod neașteptat un nou front în nord-est, în luna august, intrând pe teritoriul provinciei Kursk, acesta a fost un moment semnificativ de creștere a moralului pentru țară.

Forțele ucrainene au continuat să avanseze de la o zi la alta, șocându-i chiar și pe aliații săi occidentali cu această operațiune uimitoare, în ciuda faptului că armata Kievului era puternic depășită pe întregul front în ceea ce privește armamentul și numărul soldaților.

Deși nu au reușit să împiedice rapid înaintarea trupelor Kievului, forțele ruse au început în cele din urmă să contraatace, în luna septembrie, pentru a-i respinge pe ucraineni. Analiștii militari afirmă că au avut loc trei valuri până în prezent, iar următorul val este așteptat în decembrie.

Aproape 60.000 de soldați ruși sunt desfășurați în regiunea Kursk, a anunțat postul public ucrainean Suspilne pe data de 22 noiembrie, citând o sursă nedezvăluită din cadrul Statului Major General al armatei ucrainene.

Operațiunea din Kursk – prima dată când Rusia a fost invadată de armata unei alte țări după finalul cel de-al Doilea Război Mondial – a început cu trei luni înainte de alegerile prezidențiale americane, al căror rezultat era pe atunci incert.

Controlul Ucrainei asupra acestui teritoriu rusesc îi oferă un avantaj în eventualele negocieri de pace. Dar exercitarea acestui contol este în curs de slăbire.

Agenția de presă Reuters a scris, pe 23 noiembrie, citând o sursă militară de rang înalt de la Kiev, că Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul pe care l-a capturat anterior în regiunea Kursk.

Potrivit lui Oleksandr Kovalenko, un analist militar și politic ucrainean din cadrul think tank-ului Information Resistance, cu sediul la Kiev, Rusia ar putea începe o ofensivă mai amplă în decembrie, în încercarea de a recuceri întreaga provincie de frontieră, înainte ca președintele-ales al SUA, Donald Trump, să-și preia oficial funcția, în ianuarie 2025.

Rusia continuă să câștige teren pe front, în special în regiunea Donbas din estul Ucrainei

Trump a susținut că va pune capăt rapid războiului printr-o înțelegere „bună pentru ambele părți”, valorificând ceea ce el a descris ca fiind „o relație foarte bună” cu președintele rus Vladimir Putin.

Un document politic dezvăluie că noua administrație de la Casa Albă va face presiuni asupra Rusiei și Ucrainei pentru a intra în negocieri de pace, Washingtonul amenințând fie cu oprirea, fie cu creșterea ajutorului militar american pentru Kiev în cazul în care una dintre părți va refuza, a relatat publicația britanică The Guardian pe 28 noiembrie.

Între timp, Rusia continuă să câștige teren pe front, în special în regiunea Donbas din estul Ucrainei, în contextul în care discuțiile privind înghețarea liniei frontului ies la suprafață odată cu revenirea lui Trump la putere. Conducerea armatei ucrainene a susținut că operațiunea din Kursk a forțat Moscova să își retragă forțele în regiunea sa sudică de graniță și că a atenuat presiunea asupra forțelor ucrainene, pusă de ruși, în Donbas (regiunile Luhansk și Donețk).

Dar Rusia a reușit să cucerească peste 1.600 de kilometri pătrați (aproximativ dimensiunea Londrei) de teritorii din Donbas, în perioada septembrie – noiembrie, în ciuda aruncării în luptă a „unor cantități semnificative de oameni și echipamente (militare) în acest proces”, potrivit organizației analitice open-source Black Bird Group, cu sediul în Finlanda.

Câștigurile teritoriale estimate ale Rusiei în Donbas, obținute pe parcursul toamnei, depășesc teritoriile pe care Ucraina le deținea în regiunea Kursk la apogeul incursiunii, care au reprezentat aproximativ 1.380 de kilometri pătrați, aprecizat pentru Reuters înaltul oficial militar ucrainean citat.

Ucraina controlează în prezent aproximativ 800 de kilometri pătrați (aproximativ dimensiunea orașului Chicago), a mai spus această sursă, pentru Reuters, la sfârșitul lunii noiembrie.

Foarte mulți militari ucraineni încep să pună la îndoială incursiunea militară

Pe măsură ce linia frontului din regiunea Kursk se stabilizează mai mult sau mai puțin, iar ucrainenii se află din nou în defensivă, tot mai mulți soldați – dintre care mulți au recunoscut că unitățile lor au suferit pierderi grele în zonă – încep să pună la îndoială incursiunea militară.

Kievul a alocat resurse substanțiale pentru operațiune, care este sprijinită și de capacitățile occidentale de lovire cu rază lungă de acțiune, pentru a menține cu orice preț sub controlul său aceste teritorii cucerite.

Președintele Volodimir Zelenski a salutat operațiunea din Kursk, reiterând modul în care aceasta a permis Ucrainei să aducă înapoi acasă „un număr semnificativ” de ucraineni luați prizonieri de ruși și să împiedice reocuparea regiunilor limitrofe Sumî și Cernihiv.

„În loc de o zonă tampon pe teritoriul Ucrainei, așa cum au planificat rușii, noi am creat o zonă tampon în apropierea frontierei noastre, pe teritoriul Rusiei”, a declarat Zelenski, în cadrul unui discurs video adresat națiunii, în octombrie.

Observând de la distanță cum trupele ruse avansează mai rapid în regiunea Donețk, soldații ucraineni subliniază că unitățile de elită ucrainene desfășurate pentru a invadarea provinciei Kursk ar fi putut fi folosite în schimb pentru a menține frontul de est.

„Niciun soldat cu care vorbesc nu înțelege de ce suntem aici (în regiunea Kursk, n.r.)”, a declarat Oleksii, adăugând că mulți „băieți” din unitatea sa au refuzat să fie desfășurați în operațiunea din Kursk și s-au întors acasă.

Alți soldați, inclusiv Illia, un alt militar din brigada de elită 80, au sugerat că incursiunea din Kursk a fost probabil gândită ca una desfășurată pe o scurtă perioadă și că a fost probabil o încercare a Kievului de a distrage atenția publicului de la înrăutățirea situației militare din Donbas.

„Sunt 100% sigur că ne vor forța să ieșim din Kursk, este doar o chestiune de timp”, a declarat Illia, pentru The Kyiv Independent. „Este păcat că oamenii mor pentru PR”, a spus militarul.

Soldații ucraineni de pe teren spun că Rusia continuă să atace în grupuri mici, susținute de echipamente și de roiuri de drone FPS („first-person-view”).

Nu este clar cât timp poate Ucraina să mai ocupe în mod realist această porțiune de teritoriu rusesc. Printre dificultățile cu care se confruntă trupele ucrainene se numără lipsa aparentă a fortificațiilor de înaltă calitate, cel puțin în cantități mari, și a unui teren defensiv bun, potrivit lui Kastehelmi de la Black Bird Group.

Iar pe măsură ce Ucraina pierde tot mai mult teritoriu în regiunea Kursk, forțelor ucrainene le va fi mai dificil să efectueze manevre militare, în timp ce trupelor ruse le va fi mai ușor să observe mișcările din zonele controlate de ucraineni, a adăugat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`