După ce Emmanuel Macron, președintele Franței, a propus ca trimiterea de soldați pentru a lupta împotriva Rusiei să nu fie exclusă, o dezbatere ar confirma că există deja soldați ai NATO pe teren, însă nu pe câmpul de luptă, informează El Pais.
Soldații NATO ar ajuta deja Ucraina cu privire la furnizarea de armament, de informații despre țintele rusești și pozițiile bombardierelor inamice și la antrenarea a mii de soldați ucraineni în Europa. Până la sugerarea președintelui francez, nimic nu a ridicat această problemă: intrarea în acțiune a soldaților NATO pentru a opri invazia Kremlinului.
După cuvintele rostite de președintele francez s-a confirmat că există deja militari din țările NATO în Ucraina, dar nu în rolul activ în operațiuni de luptă.
„Soldații NATO sunt deja prezenți în Ucraina. Și aș dori să le mulțumesc ambasadorilor acelor țări care și-au asumat acest risc. Aceste țări știu cine sunt, dar nu le pot dezvălui. Spre deosebire de alți politicieni, nu voi enumera aceste țări”, a declarat ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, în cadrul unei conferințe de presă de la Varșovia.
Militarii NATO nu ar fi pentru prima dată pe teritoriu ucrainean. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a confirmat în octombrie 2022 că Statele Unite au avut reprezentanți militari staționați pentru a-i ajuta pe ucraineni să se aprovizioneze cu armament.
Un alt moment în care a fost confirmată prezența soldaților NATO în Ucraina a fost pe 10 martie, când președintele ceh, Petr Pavel, a reamintit că soldații Alianței Atlantice sunt în Ucraina de peste un deceniu, nu în unități de luptă, ci ca instructori pentru armata ucraineană, scrie G4Media, care citează sursa menționată anterior.
Deși militarii NATO nu au participat la acțiunile de luptă, mai multe surse ucrainene și din țările UE au recunoscut că au informatori pe teren, pentru a furniza cunoștințe despre situația de pe front și pentru identificarea eficienței armelor furnizate.
O sursă americană și una ucraineană au susținut că Washingtonul este activ cu privire la monitorizarea asistenței lor, având misiuni aranjate între ambasada sa și autoritățile ucrainene și cu inspecții în afara canalelor instituționale.
„Aș fi foarte surprins dacă trupele americane ar avea libertatea de mișcare pentru a se deplasa prin țară pentru a monitoriza situația. Știu că personalul ambasadei SUA are nevoie chiar și de un permis pentru a merge la Odesa. Iar înainte de 2022, instructorii americani nu aveau voie să meargă la est de râul Dnipro. Mă îndoiesc că pot acum”, susține Luke Coffey, cercetător la Insitutul Hudson.
„De asemenea, nu este un secret că în țară au existat instructori de la începutul invaziei”, a spus Olga Husieva, cercetător la Institutul pentru Politici de Securitate al Universității Kiel.
Olga Husieva susține totuși că ar fi vorba despre inițiative individuale ale guvernelor în cauză, avertizând că Germania nu este inclusă în această cooperare pe fondul temerilor cu privire la infiltrarea de spioni ruși în serviciile sale de informații.
„Probabil că există o coordonare și o transmitere reciprocă de informații, dar fiecare țară ia propriile decizii”, susține Lukasz Maslanka, cercetător la Centrul polonez de studii orientale.
„Poate că există motive limitate, tehnice, pentru ca personalul NATO să se afle pe teritoriul ucrainean, dar acest lucru ar trebui evitat. Ar fi mai bine să îi înlocuim cu profesioniști civili”, a mai spus Luke Coffey.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, 11 martie, pentru Le Monde, că obuzierele franceze Caesar și tancurile germane Leopard ar putea fi reparate și produse în Ucraina, doar cu asistență militară la fața locului.