Soldații israelieni ar trebui să refuze ordinele care ar putea duce la crime de război, a declarat un fost consilier israelian pentru securitate

Soldații israelieni ar trebui să refuze ordinele care ar putea duce la crime de război, a declarat un fost consilier israelian pentru securitate
Premierul israelian și ministrul apărării, Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Amos Ben-Gershom

Fiind cineva care a servit patru prim-miniștri israelieni și a fost șef adjunct al Consiliului Național de Securitate al țării, sfaturile lui Eran Etzion au fost de încredere la cele mai înalte niveluri ale statului. Critic de multă vreme al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, el este, de asemenea, o persoană ai cărui ani de serviciu public i-au câștigat un respect răspândit.

Forțele de Apărare Israeliene ar putea comite crime de război în nordul Gazei

Dar acum Etzion, un fost soldat el însuși, avertizează că armata israeliană – Forțele de Apărare Israeliene (IDF) – ar putea comite crime de război în nordul Gazei. Și sugerează ca ofițerii și trupele să respingă ordinele ilegale.

„Ar trebui să refuze. Dacă un soldat sau un ofițer ar trebui să comită ceva care ar putea fi suspectat drept crimă de război, trebuie să refuze. Asta aș face dacă aș fi soldat. Asta cred că ar trebui să facă orice soldat israelian”, a spus el pentru BBC.

Etzion este îngrijorat pentru civilii din Jabalia și din Israel. „Există o eroziune foarte periculoasă a normelor. Există un sentiment foarte răspândit de răzbunare, de furie”, spune el.

Acest lucru se datorează faptului că, spune Etzion, Israelul este încă traumatizat după atacurile Hamas din 7 octombrie 2023, în care aproximativ 1.200 de israelieni au fost uciși și peste 200 luați ostatici în Gaza.

Israelul s-a confruntat cu critici internaționale tot mai mari pentru comportamentul său

„Voința de răzbunare poate fi înțeleasă. Este uman, dar nu suntem o bandă, nu suntem o organizație teroristă și nu suntem o miliție. Suntem o țară suverană.

Avem istoria noastră, avem morala noastră, avem valorile noastre și trebuie să funcționăm conform dreptului internațional și conform standardelor internaționale dacă dorim să continuăm să fim membri ai comunității internaționale.”

El vorbește ca un fost soldat, ca cineva ai cărui copii au slujit în IDF și ai cărui familie și prieteni încă mai servesc. „Sunt doar un cetățean îngrijorat care încearcă să explice. Deci asta fac. Vreau să mă asigur că niciun soldat nu este implicat în nimic care ar putea fi considerat drept crimă de război.”

Israelul s-a confruntat cu critici internaționale tot mai mari pentru comportamentul său în timpul războiului. Statele Unite au amenințat că vor reduce transporturile de arme dacă Israelul nu va oferi ajutor în Gaza.

ONU i-a acuzat pe israelieni că blochează sau împiedică în mod repetat transferul de ajutor, cel mai recent în nordul Gazei.
Unul dintre cei mai importanți avocați pentru crime de război ai Marii Britanii, prof. Philippe Sands KC, a spus că, deși Israelul are dreptul la autoapărare după atacurile din 7 octombrie, acum încalcă dreptul internațional.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`