Aproximativ 1.600 de soldaţi ai armatei americane au fost trimiși în regiunea Washington, D.C., a anunţat marţi Pentagonul, după mai multe nopţi de proteste în memoria lui George Floyd, un americand de culoare în vârsă de 46 de ani care a murit care a murit după ce a fost imobilizat în mod brutal de către polițiști în Minneapolis, şi violenţe.
”Elemente active la datorie sunt postate în baze militare în Regiunea Naţională a Capitolului, dar nu se află în Washington, D.C.”, a declarat Jonathan Rath Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Acesta a mai spus că trupele se află în ”stare de alertă ridicată”, dar ”nu participă la sprijinirea apărării în operaţiunile autorităţilor civile”.
Înalţi oficiali din domeniul apărării au menționat luni că unele unităţi militare se vor deplasa în regiunea Washington.
Hoffman a mai precizat că trupele includ membri ai poliţiei militare şi militari cu calificare în domeniul ingineriei, precum şi un batalion de infanterie, scrie Reuters.
Zeci de mii de oameni au ieșit marți pe străzile orașelor americane pentru a opta o noapte consecutivă de proteste organizate după moartea unui bărbat negru aflat în custodia poliției.
Marșuri și mitinguri mari au avut loc și în Los Angeles, Philadelphia, Atlanta și Seattle. În Washington, DC, protestele au fost organizate în apropierea parcului.
Deși mitingurile în numele lui Floyd și ale altor victime ale brutalității poliției au fost în mare parte pașnice în timpul zilei, după lăsarea nopții, mulțimile au apelat la revolte, vandalism, incendiu și jafuri. Luni seară, cinci polițiști au fost loviți de focuri de armă în două orașe.
În afara clădirii Capitoliului SUA, marți după-amiază, o mulțime s-a dus într-un genunchi, scandând „tăcerea este violență” și „nu este justiție, nu există pace”, în timp ce ofițerii a înfruntat-o chiar înainte de stare de asediu impusă de guvern.
În New York City, mii de protestatari scandând și aplaudând au ignorat starea de asediu și au mers în marș de la 8 pm de la Barclays Center din Flatbush, spre Podul Brooklyn, în timp ce elicopterele de poliție s-au auzit audiate.
Mulțimea, oprită la intrarea pe șoseaua podului Manhattan, a scandat revoltată la poliție: „Mergeți cu noi! Mergeți cu noi”, conform sursei citate.
Pe bulevardul Hollywood din Los Angeles, sute de oameni au umplut strada de la bordură la bordură, mergând pe lângă reperele celebre ale centrului de film. Alții s-au adunat în afara sediului departamentului de poliție din Los Angeles din centrul orașului, în unele cazuri au strans mâna cu o linie de ofițeri afară.
Sute de protestatari s-au adunat și ei în Denver și Seattle, dar au rămas pașnici
Înmormântarea lui George Floyd va avea loc în data de 9 iunie la Houston, oraşul de origine al victimei şi unde familia sa locuieşte în continuare.
Anunțul a fost făcut de avocatul familiei, Ben Crump, la o conferință de presă din Minneapolis pentru a raporta rezultatele unei autopsii independente.
Acesta a mai menționat că mai multe ceremonii în memoria lui George Floyd sunt programate până la momentul înmormântării.