Sociologul Doru Petruți: „Transnistria nu avea nici bani, nici gaz acum le are pe toate. Sincer, nu mi-e clară deloc poziția României în toate astea”
Sociologul Doru Petruți critică semnarea contractului Energocom-MGRES. Expertul susține că „Transnistria nu avea nici gaz, nici bani, iar acum are și gaz (gratis, toată cantitatea cât are nevoie) și bani (din electricitatea vândută nouă), toate obținute cu acordul malului drept”. Petruți spune că nu îi este „deloc clară poziția României în toate astea”.
România validează schemele cu Transnistria?
„Apoi, cum acolo cu independența, cu lupta, cu #fărăvoi, cu trădarea de țară, cu lupta cu separatismul, cu schemele și alte cele? Am deschis FB de dimineață și parcă majoritatea conturilor de jurnaliști, ONG-iști și analiști independenți au fost sparte, la ce păreri se expun. Ce să mai înțelegi din toate astea?
Singurele certitudini pe care le pot desprinde e că Transnistria nu avea nici gaz, nici bani, iar acum are și gaz (gratis, toată cantitatea cât are nevoie) și bani (din electricitatea vândută nouă), toate obținute cu acordul malului drept. Nu mi-e deloc clară poziția României în toate astea, sincer. Cuciurgan nu va livra decât circa jumătate din energia necesară, eu așa înțeleg.
Reiese că România ne ajută cu restul volumului de gaz și electricitate (care nu are cum să fie ieftin), dar indirect contribuie/participă/validează deciziile/schemele cu Transnistria!? Nici nu știu ce terminologie să aleg în propoziția de mai sus, dar mie îmi pare că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. Ahh, încă ceva … tot asta e „zgomot” conform vestitului ministru care domină în continuare vremurile bune”, a scris sociologul pe Facebook.
Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. De asemenea, se duc discuții privind extinderea contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023, a anunțat ministrul Infrastructurii moldovean, Andrei Spînu.
„Zgomot, mult zgomot”
Centrala de la Cuciurgan a oprit livrările de curent către malul drept în noiembrie, după ce au fost micșorate volumele de gaz pentru regiunea transnistreană.
Între timp, Republica Moldova a cumpărat energie pe piața externă și din România, la prețuri mult mai mari, ceea ce a determinat furnizorii să ceară creșterea tarifelor pentru consumatori.
Facturile la energia electrică pentru moldoveni s-au dublat. „Zgomot, mult zgomot”, astfel a comentat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, valul de critici, după anunțul privind semnarea contractului cu partea transnistreană, relatează unimedia.